tulipa sylvestris


De bostulpen staan er, ruim een maand vroeger dan wat de verpakking aangaf en ze zijn ook een flink pak hoger geworden. Ik weet niet goed wat ik er van moet denken. Ze zijn wat te hoog naar mijn zin en misschien ook een tikje te geel. Mooi zou ik ze niet direct durven noemen.
Misschien staan ze gewoon niet op de goede plek. Of moet ik er nog het één of ander naast zetten. Of er nog wat meer van planten. Want dat is me deze lente wel al duidelijk geworden. Van bollen kan je er nooit genoeg hebben. More is more.
Ze waren nochtans niet heel duur. Bij Peter Nijssen kocht ik er 10 voor 3,50 euro, maar ik redeneerde dat één pak wel zou volstaan omdat de tulipa sylvestris zichzelf erg vlot vermeerdert. Een stinsenplant met onkruidallures, zo las ik zelfs ergens.
Ach, ze zitten nu toch waar ze zitten, komt tijd komt raad. En binnenkort ga ik nog eens op reis, dus zo lang hoef ik er niet meer op te kijken.


Reacties

  1. vergeleken met de vele schreeuwlelijke tulpen die in de handel zijn, is de gele bostulp erg elegant. Een goede keuze, naar mijn mening.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja, daar heb je natuurlijk gelijk in, sjonge sjonge, wat een draken zitten er daar tussen! en de bostulp staat bij osn op de rode lijst, dus 'k heb zowat t gevoel aan natuurbescherming te doen. maar echt content ben ik nu toch niet, misschien zouden ze beter tot hun recht komen als ze tussen de daslook staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De bostulp staat wel op de 'rode lijst', maar dat wil niks zeggen hoor...
    Het is de 'rode lijst status' die van belang is... Voor paardenbloem, boterbloem, madeliefje (die staan er ook op) is die status 'momenteel niet bedreigd', voor de bostulp is de status 'criteria niet van toepassing', omdat het niet om een inheemse wilde plant gaat (hier is het ook geen stinzenplant, in NL wel.)

    Maar de bostulp dus... Ik heb ze ook in mijn tuin, maar hier staan ze in de weide, en daar valt hun hoogte absoluut mee (ze bloeien hier overigens nog niet...). Ze vermeederen zich duidelijk, maar het aantal bloemen neemt amper toe. Volgens Freddy Sparenberg van Ecoflora 'graven de bollen zich langzaamaan in', en gaan steeds minder bloeien. Je zou ze daarom om de paar jaar moeten opgraven en minder diep terugplanten. In een border kan dat, maar in een weide is dat minder vanzelfsprekend...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. van dat ingraven was ik op de hoogte, ik heb trouwens gemerkt dat er wel meer bollen zijn die daar last van hebben, zoals vogelmelk. die had ik al jaren staan zonder te beseffen dat het een bloem produceerde, tot ik de haag zette en de bolletjes zo wat verschoof.
    nu, k ga de bostulpen eerst nog proberen te combineren met iets dat de slonzige stelen wat camoufleert en als ik er dan nog steeds niet verliefd op ben geworden, geef ik ze wel aan iemand die er de charme wel van inziet.
    bedankt trouwens voor de verduidelijking rond die rode lijst, ik had geen flauw benul, maar zo uitgelegd begint het me te dagen. enig idee waar k daarover nog meer info kan vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat je grond erg vruchtbaar is. Hier worden ze lang zo hoog niet.

    Bij ons in de tuin werd ook altijd alles zo hoog,groot. Tot ik mijn man verboden heb om geen kunstmest meer te strooien.

    Nu hebben we tenminste normale planten!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. sinds ik hier neerstreek heb 'k nog geen dropje kunstmest gebruikt, en ook met de organische mest ben 'k heel erg gierig. Wel heb ik een flink pak zakken cocopeat en compost onder de grond gemengd die van onder het betonnen tuinpad verscheen. zou het daaraan liggen?
    of misschien heeft mijn voorganger te gretig bemest, alhoewel, zou dat effect na 10 jaar al niet wat afgezwakt zijn?
    hmmm, dat moet ik eens googelen, hoe lang een bodem zijn voedingsstoffen vast kan houden. een klusje voor het weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aan AnneTanne en Hilda kan ik aanraden om de bostulp/vogelmelk te 'verstoren' om haar terug in bloei te krijgen. Eens kocht een man een kasteelgoed waar honderden 'lelijke sprieten' in de hooiweide stonden,hij ploegde ze ondiep om en het jaar daarop stond heel zijn wei vol bloeiende tulpen! Wat vinassekali en kleiige bodem doet ook veel! De Bostulp is overbekend als stinzenplant in Nederland, vooral Groningen en de Vechtstreek izijn gezegend. Bij ons is de bostulp veel zeldzamer en veel minder gekend maar wel degelijk een wilde stinzenplant! Er is zelfs een heel oude en grote populatie in het Antwerpse Rivierenhof die op Europees niveau van groot belang is en wel degelijk beschermde status heeft. Gelukkig is de groeiplaats goed geheim gebleven. En Hilda, als je ze in een groene hooiweide ziet staan ipv in een kale omwerkte bloemenperk zal je meteen snappen dat ze daar meer thuis hoort en prachtig in haar element is. Ook met frêle witte bosanemonen staat ze mooi maar de bleoi valt niet altijd samen, zoek echt naar een mooier decor en omgeving en je zult de bekoorlijkheid van haar hoge elegante stelen en sublieme bloembouw snel ontdekken!
    En als laatste kunstmest is kei slecht op termijn, de grond wordt er giftig van doordat er veel stoffen niet verwerkt geraken! Alles wordt er wel groot en groen van maar ook VEEEL MEEER vatbaar voor ziektes! Te vergelijken met als je veel te veel eet en pepmiddelen eet dan krijg je ook gif in je lichaam en slechte reacties en gezondheidsproblemen. Spaarzaam bemesten met natuurlijke mest maakt de grond veel gezonder en dus ook de planten. Maar al te vaak wordt vergeten dat alles begint bij de bodem!!! Zelfs de meeste grootste steden en dorpen zijn ontstaan doordat de bodem die er gezond of stabiel of...was. Alles begint bij de bodem, die mag je dus niet overbemesten en vergiftigen. Cocopeat is een natuurlijk product dat de zeldzame hoogvenen die voor turfwinning verdwijnen, spaart. Het maakt de grond luchtig en humusrijk, gezond dus. De mest die het geeft is heel heel subtiel en zeker niet te veel!:-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten