de beste haagplanten (en de slechtste ook)

Taxus, beuk en haagbeuk zijn de beste haagplanten voor de kleine tuin. Eigenlijk zijn het bomen, maar laat dat u vooral niet afschrikken. Een houten wandje als tuinafsluiting is misschien wel smaller, maar daar houden alle voordelen op. Want een haag is goedkoop, onderhoudsarm, breekt wind en lawaai, zuivert de lucht, biedt schuilplek aan insecten en vogels en verrijkt de grond met zijn afgevallen blad.Taxus: erg trage groeier, waardoor een jaarlijkse snoeibeurt volstaat. Koop de planten niet te groot, want dan slaan ze moeilijker aan, en probeer in het najaar te planten. De plant blijft een heel jaar groen, wat de beste privacy biedt, maar dit ziet er (vooral 's winters) ook wel al eens somber uit. Het snoeiafval verteert niet zo gemakkelijk, maar door een hakselaar te gebruiken en het goed met je ander groen materiaal te mengen, zal het toch erg goed composteren. Uit taxusscheersel worden medicijnen gemaakt, sommige bedrijven komen je haag zelfs scheren in ruil voor het afval.Beuk: keuze uit een soort met groen en een soort met rood blad. Het blad krijgt een prachtig warme bruine kleur in de herfst, en het meeste blijft de hele winter hangen. In de lente biedt het dorre blad soms wel een troosteloze aanblik tegenover al het frisse groen dat dan ontluikt. Groene beuk is mooier als haagplant dan de rode variant, al is dat ook kwestie van smaak. Laat u niet verleiden tot een haag van om en om groen en rood, dat ziet er echt niet uit.
Beuk slaat niet zo gemakkelijk aan, het helpt om wat aarde vanonder een oude beukenhaag door je grond te mengen bij het planten en ook om in de late herfst te planten. Beuk groeit niet al te snel, maar neem toch liefst wat jongere planten, die verdragen het verplanten beter dan grotere exemplaren.
Het blad van een beuk verteert niet zo gemakkelijk, maar dat mag geen probleem zijn. Laat het rustig onder de haag liggen ipv het op te harken en naar de composthoop te voeren.Haagbeuk: snelle groeier, wat een goede zaak is voor wie snel resultaat wil zien, maar gelukkig blijft het beheersbaar en volstaan 1 a 2 jaarlijkse snoeibeurten.
Het blad is groen in de zomer en wordt dorbruin in de winter. Wanneer de haag niet jong meer is zal het meeste blad er bij de eerste vorst afvallen. Deze haag biedt dan minder bescherming tegen ongewenste blikken. In de lente komt er al vroeg blad aan de haag, en dan doet de plant zijn Franse benaming alle eer aan: charme.
De haagbeuk stelt weinig eisen aan zijn staplaats, kan ook makkelijk in de lente aangeplant worden en ook als hij al wat groter is.
Het blad verbetert de bodem ook. Het is ook de goedkoopste soort van de drie.

Wie een grote tuin heeft kan proberen om een heg te planten, je gebruikt dan soorten die vrijelijk mogen uitgroeien. Doornige planten zoals hulst, meidoorn en sleedoorn kunnen dan perfect. Wie zichzelf wil kwellen kan ze ook in de kleine tuin toepassen, mits regelmatige snoei, maar zorg dan voor goede handschoenen!
Coniferen en liguster zijn nooit een goed idee, in welke tuin dan ook. Liguster wordt niet zo heel oud, en moet je soms wel 6 keer snoeien op 1 jaar. Coniferen verdragen geen andere planten in de buurt, ze nemen alle voedsel weg, werpen te diepe schaduw en maken de grond zuur. Bovendien worden ze veel te groot, en als het zo ver is, kan je ze nog niet eens snoeien. Niet doen dus!


Reacties

 1. de gustibus et coloribus ;-)
  taxus yuck !
  beuk yuck ! lang privacy in de winter ok (als iedereen toch binnen zit) maar ook lang bladeren harken in het voorjaar als de rest van de tuin al begint wakker te worden en het niet altijd zo leuk vindt om geharkt te worden.
  liguster, leuk toch ? misschien wat losser laten groeien (blommekes + besjes voor de vogels)
  haagbeuk yummy ;-) is Carpinus zoveel goedkoper dan Fagus ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk overzichtje, maar voor ligustrum volstaat 2 keer snoeien per jaar hoor. En zoals 666bbq zegt: met de bloemetjes en de besjes erbij is het een heel leuke haag. Heggemussen maken er ook graag hun nest in, en hij heeft een zekere mate van wintergroen. En hij kan heel goed zonder vocht gedurende de zomer. Zou het opvallen dat ik zelf ligustrum heb gezet? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb hier ook liguster staan, net als de hele straat, en het ziet er bij iedereen even lelijk uit. want liguster, dat werkt toch het best als je hem wat ruimte gunt. mensen zoals wij, met gevels die amper 5,70 meter breed zijn, kiezen best voor iets wat makkelijk smal te houden valt en toch mooi blijft: taxus, beuk of haagbeuk.
  van die drie is de haagbeuk mijn favoriet, want je voelt er de seizoenen in, ik hou van afgevallen blad, en hij is echt oogverblindend mooi in de lente.
  taxus vind ik een ietwat te doods om een hele tuin mee te omzoomen, maar voor de liefhebbers van coniferen is dit een prima alternatief. ik ben blij dat het bij mij in de voortuin staat, het geeft toch iets statigs aan mijn verder heel bescheiden woninkje.
  en beuk vind ik heel mooi in de herfst en winter, wanneer er verder niks te zien is, en dat lijkt me toch ook een argument om rekening mee te houden. stel, je hebt een groot raam dat uitgeeft op de tuin, zet dan ook wat beuk, om 's winters vanuit de warme woonkamer van te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Raar maar waar maar ik vind dat taxus stinkt naar kattepis... tenzij katten het zo'n fantastische boom vinden en altijd daar plassen.

  Maar ik kom hier zeker nog terug om me'n kennis te onderhouden, ik krijg het niet in mijn kopje het verschil te leren tussen haagbeuk en beuk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja, klopt wel, van buxus wordt altijd zo'n spel gemaakt, maar eigenlijk is de taxus de grootste stinker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ObapcaWin-gi Sabrina Wallace Crack
  nuymathandther

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten