met de benidorm bastards naar de floralien

(Uit een interview met Floraliën-directeur Paul Vandenbosch. Het nieuwsblad.be: 5 februari 2008)

Ben ik verkeerd wanneer ik denk dat de bezoekers aan de Gentse Floraliën niet erg jong zijn?

'Ja, dat klopt. Het zijn vooral medioren. Een van de grote uitdagingen voor de toekomst is de verjonging van ons publiek. Tijden de nocturnes komen er natuurlijk jongere genodigden. Trouwens, tegenwoordig houden jonge mensen die een huis bouwen, budgettair ook rekening met de aanleg van hun tuin. Het huis is af, maar dan willen ze ook met het gepaste meubilair in een afgewerkte tuin van de zomer genieten. Maar wij moeten natuurlijk als organisatie de jongeren bereiken. We zijn er echt mee bezig. Uiteraard zullen er tijdens de tien werkdagen dat we open zijn, overdag nog oudere mensen komen. Mensen die al generaties lang de Floraliën bezoeken. Maar we zijn 2008. Ook het internet zal in de toekomst zijn rol gaan spelen.'

Ze hadden grootse plannen, de mensen achter de Gentse Floraliën. Het moest hip, vlot, jong, actueel, eigentijds... opdat het zou aanslaan bij de jongere bezoekers.
Ze hebben vast hun best gedaan, maar toen ik een bezoek bracht aan de expo was het toch vooral over de grijze koppen lopen. In dichte drommen schuifelden of rolden de oudjes langsheen eindeloze in nette rijen geplante azalea's, de trots van de Oost-Vlaamse sierteelt. Geloof me vrij, aan het einde van onze wandeling kon ik geen azalea meer rieken of zien.


Een aantal exposanten pakten het gelukkig anders aan. Zweden was verantwoordelijk voor dit idyllisch plaatje. Met mijn excuses voor de slechte beeldkwaliteit... Een nieuw fototoestel staat op de planning, binnenkort staan er mooiere prentjes op deze blog.



Hier was Karen Reddé aan het werk voor de stad Gent. Met een minimum aan elementen (haagbeuk, kievitsbloem en grassen) maakte zij één van de mooiste stands. Van die kievitsbloem wil ik er ook een massa in mijn tuin.


De stand van de Vlaamse beroepstelers (als ik dat goed onthouden heb...) met prachtige rozen van Louis Lens (daar ben ik wel zeker van) Ook weer heel simpel van opzet, maar met een maximaal resultaat.


Mijn papa en zijn vriendin Bernadette waren speciaal voor de tentoonstelling uit Polen overgekomen. Hier staan zij voor de Poolse stand. Het stond er vol van de clematis 'Chopin'.



Afsluiten doen we in schoonheid met een kiekje van uw verslaggever die matchy-matchy was met de stand van de Vlaamse provincies. Mah zo schoooon :-)


Wie de floraliën zelf eens wilt bezoeken zal nog 5 jaar geduld moeten hebben, maar misschien word je voor dat wachten beloond met een frissere, hippere, meer eigentijdse beurs... Wie weet?

Reacties

  1. Kievitsbloemen zijn geweldig schoon, spijtig dat ze vaak zo snel uitgebloeid zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zouden er geen vroeger en later bloeiende soorten zijn om het allemaal een beetje te rekken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je was assortie gekleed met de omgeving :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. colour-coördinated is de term voor kenners ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten