dinsdag 27 april 2010

daslook

In onze streken is de daslook (Alium ursinum) een vrij zeldzaam plantje, in Nederland is het zelfs wettelijk beschermd.
Bij mijn vader, die in Polen woont, groeit het echter als onkruid. Wanneer we er op bezoek zijn, krijgt één van ons elke ochtend opdracht om er wat blaadjes van te knippen. Deze worden over het broodbeleg gesnipperd, over gekookte aardappelen gedaan of in slaatjes verwerkt.
In tegenstelling tot de gewone look gaat je adem er niet van ruiken. Mooi meegenomen, want daslook is een erg gezonde smaakmaker. Het plantje heeft een zuiverende werking op bloed en lever. Het is aangeraden om de daslook te gebruiken alvorens hij gaat bloeien, bijvoorbeeld in een voorjaarskuur.
In april verschijnen er mooie witte bloemetjes aan de plant, maar het uienluchtje maakt ze ongeschikt als snijbloem. Mij niet gelaten, want het is een fijne plant om in de tuin te hebben omdat hij katten op afstand houdt.
Geef de daslook een plaats in de schaduw, met zijn voeten in vochtige en kalkoudende grond. Onder bomen of struiken voelt hij zich in zijn sas. Bij mij heeft hij een plaats gekregen onder de haagbeukhaag die hem tegen direct zonlicht beschermt.

Ik liet mijn vader wat plantjes meenemen uit Polen, ze staan toch met hopen in zijn tuin. Hier haal je ze best niet uit de natuur, daarvoor groeit hij bij ons te zeldzaam. Bij de gespecialiseerde kwekers vind je ze ook, erg duur zijn ze trouwens niet.
Ik kwam ze tegen op de floralien bij kruiden Claus uit Kruishoutem, maar ook Joséphine Dekker (narcissen@live.nl) biedt ze aan.


maandag 26 april 2010

met de benidorm bastards naar de floralien

(Uit een interview met Floraliën-directeur Paul Vandenbosch. Het nieuwsblad.be: 5 februari 2008)

Ben ik verkeerd wanneer ik denk dat de bezoekers aan de Gentse Floraliën niet erg jong zijn?

'Ja, dat klopt. Het zijn vooral medioren. Een van de grote uitdagingen voor de toekomst is de verjonging van ons publiek. Tijden de nocturnes komen er natuurlijk jongere genodigden. Trouwens, tegenwoordig houden jonge mensen die een huis bouwen, budgettair ook rekening met de aanleg van hun tuin. Het huis is af, maar dan willen ze ook met het gepaste meubilair in een afgewerkte tuin van de zomer genieten. Maar wij moeten natuurlijk als organisatie de jongeren bereiken. We zijn er echt mee bezig. Uiteraard zullen er tijdens de tien werkdagen dat we open zijn, overdag nog oudere mensen komen. Mensen die al generaties lang de Floraliën bezoeken. Maar we zijn 2008. Ook het internet zal in de toekomst zijn rol gaan spelen.'

Ze hadden grootse plannen, de mensen achter de Gentse Floraliën. Het moest hip, vlot, jong, actueel, eigentijds... opdat het zou aanslaan bij de jongere bezoekers.
Ze hebben vast hun best gedaan, maar toen ik een bezoek bracht aan de expo was het toch vooral over de grijze koppen lopen. In dichte drommen schuifelden of rolden de oudjes langsheen eindeloze in nette rijen geplante azalea's, de trots van de Oost-Vlaamse sierteelt. Geloof me vrij, aan het einde van onze wandeling kon ik geen azalea meer rieken of zien.


Een aantal exposanten pakten het gelukkig anders aan. Zweden was verantwoordelijk voor dit idyllisch plaatje. Met mijn excuses voor de slechte beeldkwaliteit... Een nieuw fototoestel staat op de planning, binnenkort staan er mooiere prentjes op deze blog.Hier was Karen Reddé aan het werk voor de stad Gent. Met een minimum aan elementen (haagbeuk, kievitsbloem en grassen) maakte zij één van de mooiste stands. Van die kievitsbloem wil ik er ook een massa in mijn tuin.


De stand van de Vlaamse beroepstelers (als ik dat goed onthouden heb...) met prachtige rozen van Louis Lens (daar ben ik wel zeker van) Ook weer heel simpel van opzet, maar met een maximaal resultaat.


Mijn papa en zijn vriendin Bernadette waren speciaal voor de tentoonstelling uit Polen overgekomen. Hier staan zij voor de Poolse stand. Het stond er vol van de clematis 'Chopin'.Afsluiten doen we in schoonheid met een kiekje van uw verslaggever die matchy-matchy was met de stand van de Vlaamse provincies. Mah zo schoooon :-)


Wie de floraliën zelf eens wilt bezoeken zal nog 5 jaar geduld moeten hebben, maar misschien word je voor dat wachten beloond met een frissere, hippere, meer eigentijdse beurs... Wie weet?

vrijdag 23 april 2010

oldtimer

Dit is mijn huidige camera. Een toestel dat in 2005 al eerder basic te noemen was. Het is dan ook hoog tijd voor een nieuw exemplaar. Liefst eentje dat niet te veel plaats in neemt, gebruiksvriendelijk is en geen gat in het budget slaat. Suggesties zijn meer dan welkom!

dinsdag 20 april 2010

ster


Mijn vriend Joris werd tijdens de plantendagen van het arboretum van Kalmthout gespot door de camera's van het VTM-nieuws. Spijt spijt spijt dat ik daar niet bij was...

maandag 19 april 2010

let niet op de jumpmuziekInstructiefilmpje over hoe een bladverliezende haag te planten: met heel slechte beeldkwaliteit en totaal foute klankband, maar toch een aanrader!

vrijdag 16 april 2010

decadentie


Hoe rijk moet je zijn om dit tuinsetje zonder schroom te laten dienen waarvoor het bedoeld is?
Luxehuis Hermes bedacht dit kostbare grapje, voor zo'n 250 euro krijg je drie gereedschapjes in roestvrij staal met handgrepen van rozelaar. Het zakje komt er gratis bij.
Voor de echte tuinliefhebbers levert de firma ook passende handschoenen, schort en snoeischaar.
Kijk, van zoveel decadentie word ik hebberig.

woensdag 14 april 2010

dinsdag 13 april 2010

thymus serpyllumBij de AVEVE kocht ik drie bodembedekkers: Thymus serpyllum (wilde tijm) Dat hadden er gerust wat meer mogen zijn, want het is een uiterst prettig plantje.
Je kan het net als de echte tijm toepassen in de keuken en wanneer je er thee van trekt helpt het goed tegen verkoudheden. Aardappelen zouden langer bewaren als je er wat wilde tijm tussen strooit.
Bij foodblogger: de witte truffel, vond ik dit recept met tijm. Aspergesoep, mhhh, heerlijk!

maandag 12 april 2010

kroosjes


Wij hadden vroeger één appelboom in de tuin en mijn moeder maakte een hele winter zalig lekkere taarten, cakes en beignets van de oogst. Tussen de bloemen hadden we ook bessen, frambozen, rabarber en peterselie staan. De vogels en de vlugge kinderhandjes waren daar sneller mee weg dan er sap of confituur van gemaakt kon worden, maar toch werkte het prima en ik wil het in mijn tuin net zo aanpakken. Van Joris kreeg ik twee kroosjes, een weinig gekende pruimensoort die al vroeg op het jaar in bloei staat. Kroosjes zijn soortecht als je ze kweekt uit een pit, waardoor ze nog steeds dezelfde eigenschappen hebben als toen de kruisvaarders ze uit Damascus meenamen. Ze geven pas oogst na 15 jaar, 'k moet dus nog even wachten op de eerste vruchten, maar intussen kan 'k al van de bloesem genieten.hebbeding

Dit weekend bracht ik een bezoek aan de lokale AVEVE winkel. 'k had mijn lief mee, een nuchtere ziel nochtans, maar met een winkelkar in de handen ontpopt hij zich steevast tot de droom van elke marketeer.
We zijn dan ook zwaar loos gegaan. Met de grootste glimlach laadde hij de kar vol met zakken compost, potgrond, mulchmateriaal, plantjes, zaden, bindtouw en mest.
Hij smeerde me en passant nog een 'comfy pad multicolor' aan, zo'n mousse knielkussentje voor bejaarde tuiniers, en ooh wat voel 'k me oud nu, maar zijn bedoelingen waren vast goed.
Bij de onkruidverdelgers was er ook al geen houden aan, hij moest en zou een litertje onkruidvreter meenemen om zijn terras te bewerken, zucht...
Maar toen ik even later de houthakselaars stond te strelen en onder te kwijlen hervond hij zijn verstand. Met argumenten als: 'eerst investeren in een vaatmachine, nog maar net een nieuwe stofzuiger, takken naar het containerpark brengen, enz.' kon hij me het idee uit het hoofd praten.
Voorlopig toch...


vrijdag 9 april 2010

woensdag 7 april 2010

haagbeuk haag planten: stap voor stap

Dit is de tweede lente op rij dat ik een haag plant. Ik voel me intussen al voldoende expert om hier uit te leggen hoe je dat best aanpakt.


Meet de lengte van de haag, zodat je de hoeveelheid benodigde planten kan bepalen. Voor de Haagbeuk heb je 4 a 5 planten per strekkende meter nodig. Voor een haag die veel privacy moet bieden kan je ook in dubbele rijen planten, zorg dan dat de plantjes niet perfect achter elkaar staan, maar dat ze ten opzichte van elkaar verspringen.


Een goede voorbereiding is het halve werk. Je moet een kuil graven die zo diep en breed is dat de kluiten er vlot inpassen. Hoe groter de plant, hoe groter de sleuf...
Bij het graven kan je onaangename ontdekkingen doen, de bodem kan vol bouwpuin en wortelkluit of onkruid zitten. Dit moet er allemaal uit en dat kan langer duren dan voorzien. Graaf daarom eerst het gat en koop dan pas je planten en potgrond.


Planten met naakte wortel zijn te koop tussen september en maart. Dat is meteen ook de beste tijd om te planten. Als het toch niet lukt om ze tijdig de grond in te krijgen dan kan je ze tijdelijk opkuilen. Je graaft dan een gat waar je de planten schuin inlegt. Vergeet niet om goed te gieten! Ik liet mijn haagbeuk een hele winter ingekuild en de meeste planten lijken dit overleefd te hebben. Wel zijn ze hier en daar schuin gegroeid.


Laat de planten goed drinken terwijl je de grond van het plantgat losspit en er een laag compost of potgrond doorheen werkt. Wees voorzichtig met compost van eigen makelij, deze mag geen onkruidwortels of zaden bevatten en moet vrij zijn van chemicalien. Wie bijvoorbeeld schillen van citrus op de hoop smeet, is er al aan voor de moeite. Ecostyle heeft heel hoogwaardige producten, geproduceerd met zorg voor het milieu, maar wel iets duurder.


Met een koord geef ik aan waar de rij moet komen en de afstand van de planten meet ik met een op maat gezaagd stokje. Nu moet het erg snel gaan, want de wortels mogen niet te lang aan de lucht blootgesteld worden. Een bewolkte en wind-vrije dag is te verkiezen. Hou de plant rechtop en vul met grond (deze is bij voorkeur goed losgemaakt en ook verrijkt met compost of potgrond)
Het is een klus die makkelijker gaat als je met twee bent, maar alleen gaat ook, zeker als je plantg
oed niet te groot is. Omdat de kluiten zeker niet mogen uitdrogen werk je best meter voor meter. Goed aandrukken en flink gieten, bij voorkeur met regenwater. Wie plant in september/oktober zal minder moeten gieten omdat de bodem nog voldoende warm is en de planten dan al vlot beginnen wortelen. Wie pas in de lente plant zal daar de eerstkomende maanden mee moeten doorgaan. Giet bij voorkeur om de paar dagen en meteen voldoende. De wortels gaan daarvan dieper groeien en dat komt de plant ten goede. Door een mulchlaag aan te brengen ga je verdampen tegen en zal je minder moeten gieten. Weet wel dat onkruid dankbaar zal profiteren van dit organisch materiaal...

De meeste teelaarde is reeds verrijkt met meststoffen voor de eerste weken, maar als je compost van eigen makelij gebruikt kan je ook gedroogde koemest toevoegen. Ik had nog een heel klein restje voeding voor hagen staan dat ik lichtjes in de grond heb ondergewerkt.

En voila!


haagwinde


Er groeit behoorlijk wat haagwinde in mijn tuin, en eigenlijk vind ik het best nog wel een charmant plantje. Ik heb er me nooit veel om bekommerd, liet de wortels na het spitten in kleine stukjes in de grond achter of smeet ze op de composthoop. Foute aanpak, zo blijkt, want uit het kleinste stukje kan een nieuwe plant groeien, die jonge aanplant kan verstikken. Ook op de composthoop blijft de haagwinde zijn kiemkracht behouden. Hoe het wel moet las ik op de site: zonder is gezonder


Haagwinde in nieuwe en jonge aanplantingen

Een grondige bodembewerking is echt nodig. Maar als er vrij dichtbij haagwinde groeit, blijft er een kans dat de plant zich alsnog vestigt. De zaden worden immers op diverse manieren verspreid, ook door zoogdieren en de mens zelf. De bodem bedekken met gehakseld hout helpt niet. Integendeel: haagwinde stelt organisch materiaal op prijs.
In nieuwe struikaanplantingen waar haagwinde de kop opsteekt, kunt u een invasie het best vermijden door de plant uit te putten. Schoffel geregeld of trek regelmatig de bovengrondse delen af. Houd dit vol tot de houtgewassen stevig genoeg zijn.

Voor het stukje haag dat ik vorig jaar aanplantte is het te laat. Ik heb er resten haagwinde laten zitten en strooide rijkelijk met cacaodoppen. Daar zal ik geregeld moeten schoffelen, maar op het stukje grond waar ik nu ga planten pak ik het anders aan. Met een uiterste zorg haal ik zelfs het kleinste deeltje uit de grond. Ik licht tegels op om ook daar alles weg te halen. Makkelijk zat, want de dikke witte wortels zijn heel herkenbaar en laten zich vlot uittrekken. De tegels terug op hun plaats krijgen blijkt echter heel wat lastiger...

dinsdag 6 april 2010

haagbeuk haag planten

Het zicht vanuit mijn tuin is ronduit triestig. Achteraan botst het oog op een betonnen schutting, en de tuintjes van de buren bestaan hoofdzakelijk uit een slecht onderhouden grasmat en saai terras.
Aan de ene kant woont een familie die het terras als afval stortplaats benut. Dat is vooral ergerlijk in de zomer, als het gaat stinken, of tijdens de herfst, wanneer de wind die vuiligheid over de draad blaast. Ik wist wat me te doen stond: een haag planten!


Hier lag eerst een betonnen tuinpad dat Gerrit me hielp uitbreken. Alleen was me dat nooit gelukt, eigenlijk is tuinieren echt geen vrouwenwerk.Zakken bouwpuin haalde ik tijdens het spitten naar boven. Een helse klus waar ik mijn rug bijna op brak.Dat ik mijn tuin zou afsluiten met een haag stond buiten discussie. In vergelijking met een houten afsluiting heeft een haag niks dan voordelen:
-breekt de wind
-biedt beschutting aan vogels en insecten

-vraagt nauwelijks onderhoud (begin maar eens te beitsen...)met een jaarlijkse snoeibeurt ben je er van af
-is de goedkoopste oplossing
Mijn voorkeur ging uit naar de haagbeu
k (carpinus betulus) omdat deze bladverliezend is, niet te veel eisen stelt aan zijn staplaats, bodemverbeterend is (het blad verteert beter dan dat van beuk) snel groeit en goed strak te snoeien valt. Omdat mijn tuin amper 6,5 meter breed is wou ik een haag die je smal kan houden.


Na jaren onder het betonnen pad was de grond erg arm geworden. Ik heb er ettelijke zakken compost en potgrond onder gemengd. Best wel een dure grap, maar ik heb het me nog niet beklaagd, want de haag sloeg erg vlot aan, ook al was ik aan de late kant om nog te planten (april/mei)

maandag 5 april 2010

stevig geworteldMijn tuin geeft uit op een doodlopend paadje dat in principe alleen voor de eigenaars van de aangrenzende woningen toegankelijk is. In praktijk wordt het ook gebruikt om de hond uit te laten en als sluikstort. zucht...
Toch ben ik blij met deze doorgang, niets zo vervelend als met tuinafval en bouwpuin door het huis te moeten.
Tot voor kort verschool ik me tegen ongewenste blikken achter een haag van coniferen en groenblijvende heesters. Een erfenis uit de jaren 70 of 80 en spuuglelijk. De haag ging samen met de apenverdriet tegen de vlakte, ergens in september. Ik had daarbij gevraagd om ook de wortels weg te frezen, maar dat werkje werd niet erg precies uitgevoerd. Toen 'k niet veel later een sleuf wilde graven om er haagbeuk te kunnen zetten, gaf ik het dan ook al snel op. De haagbeuk was intussen aangekocht, en bleef een hele winter ingekuild. Met de eerste zonnestralen ben 'k de achtergebleven wortels nog eens te lijf gegaan. Ze gaven al een heel stuk makkelijker mee, en binnenkort kan de haag de grond in. Volgens de tuinkalender ben 'k daar al te laat mee, maar ik ga 't er gewoon op wagen. Morgen wordt mooi weer verwacht, ik weet weer wat gedaan.