haagbeuk haag planten: stap voor stap

Dit is de tweede lente op rij dat ik een haag plant. Ik voel me intussen al voldoende expert om hier uit te leggen hoe je dat best aanpakt.


Meet de lengte van de haag, zodat je de hoeveelheid benodigde planten kan bepalen. Voor de Haagbeuk heb je 4 a 5 planten per strekkende meter nodig. Voor een haag die veel privacy moet bieden kan je ook in dubbele rijen planten, zorg dan dat de plantjes niet perfect achter elkaar staan, maar dat ze ten opzichte van elkaar verspringen.


Een goede voorbereiding is het halve werk. Je moet een kuil graven die zo diep en breed is dat de kluiten er vlot inpassen. Hoe groter de plant, hoe groter de sleuf...
Bij het graven kan je onaangename ontdekkingen doen, de bodem kan vol bouwpuin en wortelkluit of onkruid zitten. Dit moet er allemaal uit en dat kan langer duren dan voorzien. Graaf daarom eerst het gat en koop dan pas je planten en potgrond.


Planten met naakte wortel zijn te koop tussen september en maart. Dat is meteen ook de beste tijd om te planten. Als het toch niet lukt om ze tijdig de grond in te krijgen dan kan je ze tijdelijk opkuilen. Je graaft dan een gat waar je de planten schuin inlegt. Vergeet niet om goed te gieten! Ik liet mijn haagbeuk een hele winter ingekuild en de meeste planten lijken dit overleefd te hebben. Wel zijn ze hier en daar schuin gegroeid.


Laat de planten goed drinken terwijl je de grond van het plantgat losspit en er een laag compost of potgrond doorheen werkt. Wees voorzichtig met compost van eigen makelij, deze mag geen onkruidwortels of zaden bevatten en moet vrij zijn van chemicalien. Wie bijvoorbeeld schillen van citrus op de hoop smeet, is er al aan voor de moeite. Ecostyle heeft heel hoogwaardige producten, geproduceerd met zorg voor het milieu, maar wel iets duurder.


Met een koord geef ik aan waar de rij moet komen en de afstand van de planten meet ik met een op maat gezaagd stokje. Nu moet het erg snel gaan, want de wortels mogen niet te lang aan de lucht blootgesteld worden. Een bewolkte en wind-vrije dag is te verkiezen. Hou de plant rechtop en vul met grond (deze is bij voorkeur goed losgemaakt en ook verrijkt met compost of potgrond)
Het is een klus die makkelijker gaat als je met twee bent, maar alleen gaat ook, zeker als je plantg
oed niet te groot is. Omdat de kluiten zeker niet mogen uitdrogen werk je best meter voor meter. Goed aandrukken en flink gieten, bij voorkeur met regenwater. Wie plant in september/oktober zal minder moeten gieten omdat de bodem nog voldoende warm is en de planten dan al vlot beginnen wortelen. Wie pas in de lente plant zal daar de eerstkomende maanden mee moeten doorgaan. Giet bij voorkeur om de paar dagen en meteen voldoende. De wortels gaan daarvan dieper groeien en dat komt de plant ten goede. Door een mulchlaag aan te brengen ga je verdampen tegen en zal je minder moeten gieten. Weet wel dat onkruid dankbaar zal profiteren van dit organisch materiaal...

De meeste teelaarde is reeds verrijkt met meststoffen voor de eerste weken, maar als je compost van eigen makelij gebruikt kan je ook gedroogde koemest toevoegen. Ik had nog een heel klein restje voeding voor hagen staan dat ik lichtjes in de grond heb ondergewerkt.

En voila!


Reacties