verlangen naar de lente




Door het verschijnen van de eerste sneeuwklok, begon ik te verlangen naar de lente.
Ik loop nu elke ochtend met een hernieuwd enthousiasme door de tuin, om te kijken of er nog meer klokjes zijn uitgekomen. Dat is telkens goed speuren tussen het afgevallen blad van de haag. Ik laat dat gewoon vallen waar het valt. 't is beter voor de bodem en minder vermoeiend voor mij, een win-win situatie noemt men zo iets.
De lenteklokjes (bovenste foto) zijn weer van de partij. Niks wat me meer deugd doet, want ze hebben de naam erg moeilijk te zijn.
De bostulp (tweede foto) hoefde van mij niet nog een keer te verschijnen. Ik vond ze maar een miskoop. Te groot en te puntig en vooral te geel. Lelijk geel.
Ik zocht er een nieuw plekje voor, hopelijk staan ze daar beter en vind ik ze dit jaar minder afstotelijk.
Het is een beetje raar om naast die aankondigers van de lente, de cyclamen (onder) nog steeds te zien bloeien. Die zijn trouwens ook al aardig vermeerdert sinds ik ze aanplantte, amper twee jaar geleden. Daar ben 'k erg blij om, want naast een luie tuinier, ben 'k ook een gierige tuinier. Planten die zichzelf uitzaaien of die verwilderen, daar word ik echt gelukkig van.




Reacties

  1. Bostulp: groot? puntig? lelijk geel? ... ik heb die ook staan maar herken de beschrijving niet. Bij mij zijn het kleine lelijke opdondertjes ;-) Maar toch blij mee.
    Lenteklokje! Die moet ik ook nog eens aanschaffen, en zomerklokje ook!
    Toch leuk hé - speuren naar de lente :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons in het parkje staat het grasveldje al vol met madeliefjes, en dat vond ik ook al heel tof om te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. madeliefjes staan ook te bloeien, net als de goudsbloem, idd. tof tof tof!
    de tulpen, echt lelijk en zowat 20 cm groter dan wat op de verpakking aangegeven stond... wat kan ik zeggen? de vorige bewoner moet nogal kwistig met mest geweest zijn, want met de haagbeuk, 't zelfde verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk dat verlangen naar de lente! Die cyclamen heb ik in het najaar hier ook gezet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik verlang ook mee. Het door de tuin lopen herken ik, elke keer weer genieten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh Hilda die punten van die Lenteklokjes!!!! Machtig, uw tuingrond bewijst hiermee van de allerbeste kwaliteit te zijn!!! ECHT WAAR Lenteklokjes vertikken zo'n mooie bloeigrage punten te maken op tuingrond die niet alle beste kwaliteiten verenigd zijnde: Een beetje lemig maar net te vet en vooral goed gedraineerd, Voedselrijk maar niet overbemest, humusrijk en veel goede bodembacteriën, veel regenwormen en vooral vrij van chemicaliën!
    De grootste zeldzaamheden krijg ik in gang in mijn tuin maar madeliefjes willen bij mij echt niet! Ik heb nu ook wel een hooiweide ipv een gazon, ik vrees dat ik dus toch een stukje gazon zal moeten aanleggen aan een bankje ofzo...Want ze maken u zooo happy!!!
    Wat de Bostulp, (de mooiste wilde tulp der lage landen!!!) betreft, kan ik maar niet snappen wat jij er zo lelijk aan vind Hilda! Ze is inderdaad puntig, maar dat vinden veel wilde planten liefhebbers juist prachtig omdat het herinnerd aan haar Zuid Oosterse herkomst, het doet denken aan tulbanden en prachtige art nouveau smeedwerk! Kijk maar eens hoe mooi ze op haar slanke steel overbuigt en elke dag 1 bloemblaadje los laat krullen en zo een echt sieraad tentoon spreidt! http://pcvdklis.home.xs4all.nl/zonnehove/fotogalerij/bostulp-klein.jpg
    En inderdaad ze is Pisbloemgeel, maar het is in een seizoen dat er ook veel paardenbloemen zijn, waar ze prachtig tussen staat met haar verfijnde bouw. Freddy Sparenberg van Ecoflora en velen met hem, verafschuwen alles wat met schreeuwerige tulpen te maken heeft samen met hun tot 's werelds grootst toxische teelt behorende massaproductie. en kunnen zich alleen verzoenen met de sobere, elegante, wilde Bostulp....Maar ik moet toegeven dat een prachtig gebroken Rembrandt tulp uit 1700 van de Rubenstuin met witte basis en prachtig rode vlammen mijn hart ook behoorlijk sneller doet slaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Trouwens de Bostulp is ook een kieskeurige plant die het alleen op wat vettere lemige of kleiige grond naar haar zin heeft, dus alweer chapeau Hilda om haar in bloei te krijgen!! Is echt niet voor de hand liggend! Ben al 15 jaar in de tuin bezig haar aan bloei te krijgen en pas de laatste jaren door toevoeging van grit, kleikorrels, leem en vinassekali en niet te onderschatten: bodemgewroet(!) kreeg ik haar in bloei! Zijnde een Stinzenplant staat ze niet voor niks al eeuwen op buitenplaatsen en kasteeldomeinen, in het Rivierenhof te Deurne Antwerpen staat nog een eeuwenoude populatie onder 400jarige lindes! Ze worden angstvallig in het oog gehouden en de plaats ligt wat verder uit het oog en dat willen ze zo houden. Ze verwildert door ondergrondse uitlopers, die echter nooit lastig worden, alleen in tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden staat ze liever in de zonnige bosrand of een boomgaard waar ze beter bloeit. Al mag je het wonder van bodembewerking niet vergeten waar ze net zoals vogelmelk en andere stinzenplanten vaak op reageert met een uitbundige bloei! Zo is er een leuk verhaal van een man zoals uw papa die een kasteel kocht met bijbehorend domein. heel het verwaarloosd gazon stond vol met oude futloze tulpenbladeren! "BAH!" zei hij en ploegde met de schop het gazon om. In het voorjaar daarop werd hij blij verrast met een onverwacht spektakel: HONDERDEN wilde bostulpen stonden vrolijk te bloeien in het gazon!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het mag duidelijk zijn Hilda dat ik erg veel houd van de bostulp! ik denk dat je haar een nieuwe kans moet geven, in gras of tussen gras en samen met het porseleinblauw van sterhyacint wordt het geel verbroken, ook het lilapaars met witte schaakbord spikkels van de haast vierkante kievitsbloem staan wondermooi bij het geel van de bostulp. Lees maar eens hoeveel mogelijkheden en combinaties er zijn in je stinzenplantenboek!!
    Ook met het gemarmerd blad van Italiaanse aronskelk saat ze heel mooi en dan heeft ze wat hoogte concurrentie. Het is inderdaad even zoeken naar waar ze bijpast met haar hoge stelen en opvallende bloem. Maar eens je dat hebt gevonden ben je op slag verliefd! En zoals altijd, de natuur is het beste voorbeeld, misschien moeten we dan eens gaan kijken in het Rivierenhof van de lente!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En ik wil niet onnozel doen maar uw cyclamen getuigen ALWEER van uitmuntend groene vingers!
    Dat ze er zo fris bij staan en zich duidelijk vermeerdert hebben op korte tijd (en dus weldra zullen uitzaaien!!) gebeurt ook niet overal waar ze geplant worden. Ik herinner me nog de kleine toefjes in het begin tegen de haag! Tip: cyclamen zijn kalkvreters, ze zijn echt dolblij als je een eitje hebt gegeten en dan even in de tuin loopt en het eitje vergruisd rond hen, ze zullen nog beter bloeien en vermeerderen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten