zo ongeveer een jaar laterEén van die dingen waar een beginnende tuinier vaak geen idee van heeft, is hoe alles wat hij plant er over een aantal jaar gaat uitzien. 't is nochtans van belang om rekening te houden met de uiteindelijke grootte, dat leerde ik door scha en schande toen ik een kamerplant-grote-eucalyptus in mijn voortuin zette... in geen tijd werd dat een boom van een meter of zes, en er kwam een kettingzaag aan te pas om hem weer weg te krijgen. Met de stronk zal 'k nog jaren opgescheept blijven.
In tuinboeken worden planten meestal wel beschreven met hun uiteindelijke hoogte erbij, maar toch schiet dat nog tekort. Hoe vormt de plant zich in de tijd tussen zaailing en gezegende leeftijd? Blijft dat jonge blommetje nog fris als oude (zaad)doos?
Hoe lang moet je wachten tot de haag dicht genoeg is om er helemaal achter weggestopt te zitten? Ziehier het antwoord op die laatste vraag: het duurt toch even. Op de bovenste foto is de haag te zien bij aanplant (mei 2010) en de onderste geeft aan hoe het er vandaag uitziet. Maar dat dit ooit een ondoordringbare groene muur wordt, staat vast. Geduld, ik zei het al eerder, een tuinier kan er nooit genoeg van hebben...

Reacties

 1. Zo te zien is het Carpinus Betulus, die kan in 3 jaar dicht zijn, lekker bijbesten ( koemestkorrels en kieseriet) en 2 keer per jaar bijknippen, dan groeit ze als kool.
  Als het goed is groeit ze dit jaar veel harder dan vorig jaar, want het eerste jaar moeten ze ook wortelen.

  Volgens mij heb je een leuk blogje, heb je net pas gevonden, er zijn niet zo heel veel Nederlandse tuinblogs..

  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 2. voila, jij bent nu de tweede die me tipt om koemestkorrels te gebruiken, dus daar zal wel iets van waar zijn zeker? binnenkort eens naar t tuincentrum voor een zak.
  intussen staat de haag er al een stuk groener bij, trouwens, het stralende weer van afgelopen dagen zal daar wel voor iets tussen zitten...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten