zeldzaam!


Het was hier stil, de afgelopen weken. Dat kwam omdat ik er even tussenuit geknepen was voor een bezoek aan mijn pa in Polen. Waar april nog echt april is en ge de ene week in de sneeuw zit en de volgende week in bikini.
'k had het gezelschap van een paar beste vrienden: Koen, Sofie, Stijn, Sebastiaan en Joris en even later ook van mijn lief, zijn ouders en een tante en een nonkel. Goed gezelschap!
Joris, die een wandelende planten-encyclopedie is, wees ons om de vijf stappen op een uiterst zeldzaam plantje. Dat werd al snel lachwekkend, want probeer maar eens onder de indruk te zijn van bosviooltjes, sleutelbloem, bosanemonen, orchideeën, ongevlekt longkruid, holwortel en daslook en nog een pak dingen waar 'k de naam alweer van vergeten ben, als je 't met honderden bijeen ziet staan. Zeker als die dingen gewoon in je eigen tuin groeien, zoals die daslook.
Herkent u hem, zo links en rechts van ons tuintrapje? Of tussen het trapje, zo u wilt. Dat trapje leidt recht naar een natuurreservaat van ongeveer 11 hectaren. Heerlijk om zoiets als buur te hebben! Zeker omdat we nu ook begonnen zijn met het houden van een aantal bijenvolken. Die beestjes gaan vast een honing produceren van het zuiverste soort.Daslook, van ver en van dichtbij. In de eigen tuin.

Nog meer daslook in het natuurreservaat. Met hier en daar ook een toefje salomonszegel. Het eerste is eetbaar (overheerlijk als soep) van het tweede blijf je beter af. Oppassen geblazen, het blad van beiden lijkt sterk op elkaar.


Eén of andere orchidee? Wie de naam kent, maakt mij blij! Dat groeit in het natuurreservaat, maar ook doodleuk op een traktorspoor. Zeldzaam? Ge zoudt het niet geloven!


Reacties

 1. lijkt me eerder een parasitaire plant, bremraap bvb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. aha, als dat 't geval is, dan ben 'k op een verkeerd spoor gezet door één van de locals.
  trouwens weer wat bijgeleerd, 'k had nog nooit gehoord van parasitaire planten, en al zeker niet van bremraap. merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk aan een andere plant uit de bremraapfamilie, nl bleke schubwortel, Lathraea squamaria...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja, dat is hem! merci merci merci, k wou dat k ook zoveel van planten wist...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten