goed koopje


Een nieuwe tuin kost wat, zelfs als het er eentje is in postzegelformaat, zoals het mijne. Geld dat ik niet in één keer kan neertellen. Daarom pak ik het in fases aan en stel ik prioriteiten. De basis moet goed zitten, dus gaat er in eerste instantie veel geld naar het verbeteren van de grond (hopla, hier volgt weer wat reclame voor de potgrond van ecostyle...) en de nodige gereedschappen.
In mondjesmaat verschijnen de planten. 'k koop er altijd minder en kleinere dan 'k ze uiteindelijk wil hebben, wat treurig is in het begin, maar na enkele seizoenen komt dat wel in orde. Want planten groeien en een heleboel laten zich gemakkelijk vermeerderen.
Eén van de gemakkelijkste plantjes om te vermeerderen is de montia siberica of sierpostelein. In de herfst kocht ik er eentje in 't arboretum van Kalmthout voor de ronde som van 1 euro. Meteen maakte ik er vier kleine plantjes van. Een winter later zijn die weer rijp om weer gedeeld te worden, dat gaat snel!
Met zijn enorme groeikracht en omdat hij wintervast is, vormt de montia siberica een prima bodembedekker. 't mag al eens iets anders zijn dan pachysandra, niet?

Reacties

 1. Laat het asjeblief iets anders zijn dan pachysandra!!! En hier ging het ook zo hoor: eerst zeer zuinig kleine plantjes kopen en een tuin vol lege plekken, maar nu, nauwelijks 2 jaar later, al massa's planten op overschot om de hele tuin aan te vullen èn uit te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het enige dat ik hier al kan uitdelen zijn sedums :-(
  maar t komt in orde, dat staat vast!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog wat bloemzaad op overschot liggen (akkerklokje, wilde peen, knoopkruid). Als je wil stuur ik je wel wat op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. allez seg, wat heeft Pachysandra nu weer misdaan ;-) weer "doodgeknuffeld" door de 'moderne' tuinarchitect in het 'moderne' tuinplan ?? kan in de schaduwtuin toch een mooie bodembedekker spelen ??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ kempenzoon, dat lijkt me aardig! mijn mailadres is hilda_vh@yahoo.com (gewoon adres geef k liever hier niet prijs) k heb nog een paar dingetjes in ruil, dus zet er ook even uw eigen adres bij. alvast bedankt!
  @ 666, op zich heeft die pachysandra niets misdaan, maar 'k heb hem al teveel gezien. da's al.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten