't is properkens


't is properkens in mijn hof. Buurvrouw Rosa is in haar nopjes, wat haar van harte gegund is, maar zelf ben ik niet zo'n voorstander van de herfst-opruim. Alsof planten ons alleen kunnen bekoren als ze in bloei staan. Alsof de tuin enkel dan haar hoogtepunt kent.
Toegegeven, het vraagt wat meer moeite om de schoonheid van dorre bladeren, bottels en zaaddozen te appreciƫren, maar het loont wel. Niet alleen omdat er in de wintermaanden minder te zien is, maar ook omdat miljoenen nuttige beestjes dan extra veel nood hebben aan een veilig plekje om te schuilen of aan een afgevallen stuk fruit als hapje.
Opruimen, ik hou er dus niet van, en deed het louter als voorbereiding van het plantseizoen. Tijdens voorgaande jaren was ik in de herfst vaak te druk in de weer met het weghalen van de lelijke planten die ik van de voorgaande eigenaar erfde, het opstellen van een plantenlijst en het wieden van hele bossen onkruid om nog veel tijd over te houden voor de nieuwe aanplant. Dat wordt dit jaar anders.
Ik heb een heuse plattegrond getekend met daarop alle planten die ik deze herfst de grond in wil krijgen. 't is een ontwerp naar voorbeeld van het bos, met een begroeiing in verdiepingen. De enige manier om toch veel groen op een beperkte ruimte te krijgen.
Met mijn plantenlijstje kon ik deze zondag al een eerste keer naar de kweker, vriend Tom was zo lief om me een lift te geven, wat mij elke keer weer uit mijn dak doet gaan van vreugde (autoloos door het leven gaan is soms een opgave...)
Ter plekke weer een goede les geleerd, veel van de benamingen waren enkel in het latijns weergegeven, en daarvan ontbraken er helaas een paar op mijn lijst. Vast geen groot drama, voor hondsdraf, wilde salie, speenkruid, leverbloempje en bosviooltje moet ik wellicht toch naar een meer gespecialiseerde kweker als ecoflora, terwijl ik nu toch al een aantal andere planten van de verlanglijst kon kopen.
Ik heb geprobeerd niet te gierig te doen, en meerdere planten van elke soort te kopen, maar thuisgekomen was ik toch weer teleurgesteld hoe weinig effect je maar haalt uit 60 euro aan planten. Alles heeft natuurlijk tijd nodig om te groeien, maar dan nog. Er moet nog heel wat bij gekocht en geplant worden.
Ik heb snel een dikbetaalde job nodig, of een sponsor, of een sugardaddy... gegadigden mogen zich altijd melden in het commentaarvakje onder deze post. Net als helpende handen en bereidwillige chauffeurs.
Hieronder zie je in volgorde: het kruipend zenegroen, gevlekt longkruid en de cyclamen, een deeltje van mijn aankopen van dit weekend. Als alles nog wat verder uitgegroeid is, volgt er nog een beeld van de tuin in zijn geheel.


Reacties

 1. Ajuga, Pulmonaria, ... 't is eigenlijk maar zo moeilijk als vloms ;-)
  Misschien moeten we op de volgende blogmeeting(s) maar eens een ruilluikje voorzien ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het geld vloeit ne mens inderdaad door de vingers. En trust me, ne keer ge nen auto hebt wordt leven nog duurder. Maar 't is wel een gemak zo nen auto (wat ook de reden is dat ik na 34 jaar autoloos bestaan aan madam boerenerf heb toegegeven).
  Wat u oproep betreft: te laat voor een helpende hand of om chauffeur te spelen want we wonen nu echt wel een eind van Gent, te laat om te sponseren want we hebben net een boerenerf gekocht en te vroeg voor suggar daddy want op mijn 36ste voel ik me nog niet geroepen om een bekoorlijke jonge deerne te sugar daddy-en, lol.
  Maar zo een ruil kan misschien wel interessant zijn ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. k heb juist het goede nieuws ontvangen dat vriend Joris me aan een gratis ticket voor Beervelde helpt en dat vriend Stijn ons die dag aan een lift gaat helpen, juij!!
  maar zo'n ruil blijft een goed idee, k heb nu nog niet zo veel interessante planten te geef. enkel sedum, kaasjeskruid, blauw klokje en iets waar ik de naam niet van ken op overschot. wie ze wilt mag ze hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop dat den Stijn een grote auto heeft :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. of dat hij in drie keer over en weer wilt rijden :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten