de luie tuinder


Een stuk grond kaal laten is onbegonnen werk. In geen tijd neemt het onkruid het over en het is een helse klus om er dan weer van af te raken. Schoffelen, wieden, spitten, uitsteken en graven... een mens wordt er doodmoe van. Sommigen leggen anti-worteldoek en een laagje boomschors, anderen grijpen naar de gifspuit, maar ik zoek mijn heil bij de fietsenwinkel om de hoek. De fietsen zitten verpakt in grote dozen van onbedrukt karton, ideaal om de bodem mee af te dekken.
Het is wel nodig om eerst nog een keer goed te wieden, maar daarna vormt het karton een goede buffer tussen de grond en de onkruidzaden die door de wind en de vogels worden aangevoerd.
Door het karton droogt de bodem ook minder ui
t en moet je minder gieten. Vooral jonge planten profiteren daarvan, al heeft de luie tuinder er ook wat aan.
Het geeft wel een slordige indruk, maar je kan het met een laagje grasmaaisel, compost of houtschors bedekken. Op termijn werken deze wel als meststof, wat de groei van onkruiden weer stimuleert. Ik stop dan ook met het gebruik ervan zodra de definitieve planten groot genoeg zijn om de concurrentie met het onkruid aan te gaan.

Hier moet de berk plaats maken voor het kroosje, de appel en de sering. Eronder zullen nog bessenstruiken verschijnen en een bodembedekking van (waarschijnlijk) maagdenpalm, longkruid, wilde tijm met daartussen een massa aan bollen: cyclamen, narcissen, anemonen, crocussen, lenteklokje...
In mei kocht ik in Amsterdam al een paar cyclamenbollen, helaas is er daar nog maar één bloemetje van uitgekomen.
Misschien zijn de anderen ten prooi gevallen aan de slakken, misschien kocht ik cyclamen van een mindere kwaliteit, of misschien moeten ze nog opkomen. Ik hoop stiekem op het laatste, want een rondje surfen op het internet leerde me dat ze bloeien van augustus tot december. Het mag me ook al eens meevallen, niet?






Reacties

  1. Wat is een kroosje?

    Klinkt wel goed verder. Misschien een beetje veel planten voor een niet zo grote ruimte? Maar die bollen verschijnen natuurlijk vooraleer de rest verschijnt. Cyclamen hebben heel specifieke behoeften qua standplaats. Een beetje verwaarlozing doet hen meestal meer goed dan extreme zorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. aha, wel tof dat cyclamen goed presteren bij verwaarlozing, daar ben k goed in ;-)
    een kroosje is een soort van pruim, iets van bij ons, oeroud ook, maar helaas niet vaak meer in t wild aangetroffen. verdraagt goed snoei en wordt niet zo héél groot zodat een appel en een sering er nog net bij kunnen. hoop ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lui lui, slim ja, lang leve het lasagna-tuinieren ;-)

    Ja, die kroos is weer zo eentje waar over gediscusieerd kan worden. Voor de een de kroos(pruim) (mirabel, Prunus domestica insititia), voor de ander dan weer de kerspruim (Prunus cerasifera), en soms zelfs de sleedoorn (Prunus spinosa)... We zullen eens moeten komen zien om zeker te zijn he, is er iemand die geen tapas lust ??

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hehe, lasagnatuinieren, die ga 'k onthouden!
    k had al gemerkt dat het kroosje een boompje is waarover maar weinig informatie te vinden is. en wat je er over terug vindt, spreekt elkaar nogal eens tegen, maar das eigenlijk wel leuk, vind ik. ik hou wel van "speciallekes". en van discussies ook, eigenlijk, dus zo'n bezoekje van de prunologen zegt me wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten