dorst


Door de aanhoudende droogte is de grond steenhard geworden. Dat het net flink heeft geregend maakt geen verschil. Ik krijg de spade maar een paar centimeter in de grond gestoken.
Ondanks de hitte staan de meeste planten er toch nog fris bij. alleen het grasveld is lelijk rossig geworden en de cornus heeft slap blad. Extra water geven doe ik nauwelijks, 't is me teveel moeite want alles moet bij mij in emmertjes.
In het boek dat ik onlangs las: de ontdekking van de tuin (uitgeverij Terra) vind ik weer terug wat ik een paar jaar geleden al eens ergens las, van te veel water worden planten niet beter.

Kweker Brian Kabbes: "Geef planten in volle grond nooit water, daar worden ze lui van. Ze kunnen zo smeken om water en heel zielig doen door overdreven slap te hangen. Laat je niet bespelen door dit gedrag. Lukt dat niet, kijk dan de andere kant op. Als je niet bezwijkt onder de druk reageren ze door als een razende Roeland haarwortels te maken en diep in de grond op zoek te gaan naar water. In al die jaren dat wij tuinieren zijn we hooguit twintig soorten kwijtgeraakt door deze 'harde' methode!"

't is een prachtig boek dat kwekers en tuinspecialisten uit België en Nederland aan het woord laat. Een must-read voor elke planten-freak.

Reacties

 1. Hm... dat klinkt voor iemand die steeds emmertjes water uit de sloot moet hijsen als muziek in de oren. Ik hou echter wel mijn hart vast voor de pimpernoot en fazantenbes, maar we zullen zien. Die slappe (fazantenbes) en gekrulde (pimpernoot) bladeren gaan wellicht eerder weg wanneer ik net zo streng ben als kweker Brian. Spannend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik sta er nog altijd versteld van hoe die verschrompelde zielepoten (meestal) recuperen, even oogjes dichtknijpen is inderdaad vaak de makkelijkste strategie (het is gewoon hun manier om de droogte te overleven) maar van de jonge aanplant gaan er toch wel wat sneuvelen vrees ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. awel ja, met jonge planten ben 'k altijd iets voorzichtiger, zeker als ze in pot gekweekt werden, maar echt verwennen doe 'k nooit en tot nog toe lukt dat behoorlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wou dat dit ook telde voor potplanten...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. en fruitboompjes met blote wortel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. juist nog eens een inspectieronde gemaakt, nog geen drama's bij de jonge aanplant. alleen één kroosje gaf de geest, maar dat werd iets te bruut uit de grond gehaald, er was al veel schade aan de wortels om te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten