verzoekje

Op een gemiddelde dag trekt deze blog zo'n tien a twaalf lezers. Niet meteen de meest bekeken blog, maar zoals vriend Gerrit het steeds verwoordt: "niet de kwantiteit telt, maar de kwaliteit".
En aan wie nu met een ander gezegde antwoordt: "eigen stoef stinkt" zeg ik : "lees er de reacties maar op na en o
vertuig uzelve".
Jullie, mijn beste lezers, maken deze blog de moeite waard.

Aan de vraag van Louise: Hier een "lurker" die even ontlurkt om te laten weten dat de groeispurt van de haagbeuk me zeer vrolijk stemt. Dat doet me zeer verwachtingsvol naar de toekomst (en mijn eigen haagbeuk) kijken! Nu vraag ik me af: heb jij nog iets bijzonders gedaan met een hekwerk en/of gespannen draden om de haag zo mooi smal te houden? wil ik graag een speciale blogpost wijden met het verslag van mijn manier om de haag zo smal mogelijk te kunnen houden. Graag hoor ik van lezers die andere of betere manieren kennen, want 'k heb ook maar geïmproviseerd.

Volgens mij kiezen veel mensen voor hou
ten schuttingen e.d. omdat ze er van uitgaan dat een haag veel ruimte neemt, een ongegronde angst.
Je probeert best eerst je buren te winnen voor een gemeenschappelijke haag. Dat spaart meteen de halve meter afstand die je anders volgens de wet moet voorzien.
Mijn buurman had geen bezwaar tegen mijn plan om een haag te zetten, maar ik koos ervoor om de huidige afs
luiting in kippendraad te behouden. Zo op mijn eentje zou 't me teveel moeite gekost hebben om die weg te krijgen. Ik zette de haag op 20 cm van de grens en het lukt me om het bladerdek zo smal te houden dat de hij op zijn breedste punt nog maar 40 cm van de schutting af staat.
Dus wel wat breder dan pakweg een houten tuinwand, maar ook zoveel mooier, goedkoper, makkelijker in onderhoud, duurzamer, geluiddempend enz.


Wie haagbeuk koopt, krijgt doorgaans planten die recht zijn als soldaatjes, dat was zo ook bij mij. Ze moesten echter een tijdje ingekuild blijven, omdat de voorbereidende werken me langer kostten als voorzien. Na enkele weken tot zelfs enkele maanden schoot van de kaarsrechte stammetjes niet veel meer o
ver, maar heel erg til ik er niet aan. De ergste bochten werkte ik al weg met de snoeischaar en nu heb ik op drie meter afstand houten staken in de grond geslagen die voor een minimum aan steun moeten zorgen. Want voor mij hoeft het allemaal niet té recht en strak.
In de palen voorzag ik schroefoogjes op een halve en een meter boven de grond. Daardoor een jute koord, helemaal rondom rond, zodat de haagjes nu tussen twee touwen geklemd zitten.
Toen ik dat klusje achter de rug had, ben ik de uitstekende takken door die koorden beginnen te vlechten, wat
daarna nog uitstak werd (losjes) met de snoeischaar weggewerkt.
Al bij al een minimale ingreep, die wellicht zelfs overbodig was geweest als ik mijn planten niet eerst zo lang ingekuild had gehouden.


Ter afsluiting nog de bedenking dat de natuurwaarde van een haag stukken hoger ligt wanneer die breed mag uitgroeien. Voel u als kleine-tuintjes-eigenaar maar niet te schuldig als het bij u strak en smal moet, alles is beter dan niets!



En hier nog een allerlaatste toevoeging. The 666bbq gaf de suggestie om de stammetjes te leiden met bamboe. Dit lijkt me inderdaad wenselijker voor wie een heel mooi strakke haag wilt.
Maar ik haalde de mosterd ergens in de streek van Oudenaarde, waar deze schots en scheve haag me bijzonder charmeerde. Het is niet zo dat het echt alle kanten op gaat, maar deze mensen hebben hun haag alleen in de breedte ingetoomd.

Reacties

  1. weer overschot van gelijk (ook over die bezoekers'aantallen' en zo ;-) een welgemeende leuke commentaar op tijd en stond geeft voldoende motivatie om door te gaan (dus : doorgaan he), teveel bezoekers verhoogt de druk om te presteren misschien te hard ;-)

    haagbeuk is een leuke, ook voor de controverse. Bij de opleiding tuinontwerp zijn er ware kampen voor en tegen (die tegen haagbeuk - Carpinus - zijn dan weer voor beuk - Fagus), ik vind haagbeuk veel mooier en was dan ook blij dat de kilometers hagen in klassieke tuinen op ons "schoolreisje" bijna allemaal uit Carpinus bestonden (en hier en daar een menghaag met Acer campestre).

    Misschien is het toch nog een idee om de grillige vormen van de stammetjes wat te leiden (bamboo,...) want bij haagbeuk moet je het in de winter visueel vooral met de stammen doen ... gelukkig is het in de tuin vante 'niets moet, alles mag' ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. voila, met deze fijne reactie heb je mijn punt maar weer bewezen, mijn lezers maken het bloggen de moeite waard :-)
    maar wat ben ik toch een groentje... 'k had geen flauw benul van die controverse, koos gewoon voor haagbeuk om dezelfde reden die jij ook aanhaalt, veel mooier!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. controverse is weer een groot woord, beide soorten hebben allebei hun kwaliteiten maar beide hebben ook zeer duidelijk voor -en tegenstanders.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hilda, nog een tip : snoei die haag nu terug tot net boven de draad. Neen, ik ben niet zot (alleen maar een klein beetje).

    Kijk naar de foto van de bruine haag in Oudenaarde : de linkse stam heeft veel en dikke zijtakken, dus mooi dichtgegroeid. De S-vormige stam iets meer naar rechts heeft weinig en dunne zijtakken, dus niet goed dichtgegroeid (behalve bovenaan omdat ze de top pas uitgesnoeid hebben als de haag op hoogte was).

    Kijk nu naar de foto van je eigen haag : door een gat zie je de kruiwagen van de buur. Als je de haag bovenaan snoeit, dan krijgen zijscheuten onderaan meer voeding en zullen die goed groeien. Als je de zijscheuten ook terugsnoeit, dan vormen die ook meer zijtakken en groeit de haag mooi dicht.
    Raadpleeg eens een boek over snoeien (van hagen) en je zult zien dat ik ik maar een heel klein beetje zot ben ;-)
    Ik heb een blaadje uit mijn snoeiboek gescand :
    http://doehetbeterzelf.hostzi.com/wp-content/uploads/2010/05/ScanImage001.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dat snoeien is wellicht ook weer iets "controversieels" want ik lees daar de meest uiteenlopende adviezen over.
    ik dacht het nu wat rustiger aan te moeten doen nadat ik al een halve meter weg knipte (in de hoogte, vlak na aanplant)
    maar ben wel blij met uw raad, andy, want nu heb ik een goed excuus om de schaar nog eens boven te halen... snoeien, ik doe niet liever!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vraagje, kan ik zo'n haag (maakt niet uit welke soort) ook in bakken op een terras zetten? Wie heeft hier goede tips voor?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hej Hilda,

    Wie anders dan Herman zou me de weg kunnen wijzen naar jouw blog. Ik dacht: 'pijpenla', wat is dat voor iets?? Maar toen ik zag dat het over plantjes en tuintjes ging was ik direct geïnteresseerd. Ik werk nu sinds bijna een jaar in het Provinciedomein van Huizingen, een 92 ha. groot park met ongeveer de helft bos. Als personeel krijgen we 2 keer per jaar overschot van plantjes mee, en dat is voor mij een feest. Ons type tuintje is een klein stadstuintje, redelijk wild, met momenteel geraniums (wilde en gekweekte), enkele kruiden, blauwe regen, aardbeien (ook wilde en gekweekte), vergeetmijnietjes, veldbloemen, rozen, 1 lupine die de winter overleefde maar bijna ten onder gaat aan de slakken, een kikkerpoeltje (en muggenkwekerij),... Heerlijk om in te zitten, alleen jammer van de buurman zijn hondenkak.
    Ik zou zeggen: doe zo voort! Er is niets zo rustgevend en stemmig als in je eigen tuin wroeten, dagelijks naar zaaisels turen, je bloemenpracht te bewonderen of je gerechten op smaak brengen met eigengekweekte kruiden,...

    Liefs,
    Ines.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. nee Andy heeft gelijk, bij aanplant mag je sterk terugsnoeien, als reactie krijg je meer groei en een mooie dichte haag, later kan je nog altijd wat losser snoeien maar een goede start is veel waard.

    als er nog planten over zijn Ines ... gooi het in de groep ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hehe, de meeste mensen reageren zoals jij, pijpenla, wat is dat nu voor iets... k vind het zelf nogal een sullige titel, maar kon niks beters verzinnen...
    k ben trouwens heel erg blij u nog eens te horen! van Herman krijg ik regelmatig een update, die me steeds content stelt. en de laatste tijd schijnt het wel heel erg goed te gaan hé ;-)
    je krijgt een warme virtuele groet terug, en als je nog eens naar Gent afzakt, steeds welkom hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. oooh, intussen toch nog een reactie zekerst... bon, andy en 666bbq, met jullie zegen ga k me eens op de haag smijten, dolletjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ben toch ook een haagbeuk fan hoor (hopelijk komt er hier ook een dertigtal meter volgende herfst). Het ziet er gewoon frisser en dieper groen uit.
    En het groeit sneller.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hmmm... -Weet ik eindelijk zeker dat ik de 'haag' (een rij iele haagbeukjes) ga invlechten, lees ik weer dat ik heel rigoreus moet snoeien Terwijl ik juist geleerd had dat je dat bij haagbeuk pas moet doen wanneer ze de juiste hoogte hebben. Danweetjehettochnietmeernaeentijdjehe?

    Maar wel veel dank voor je logje weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Laat u vooral niet van de wijs brengen hoor, louise, volgens mij heeft dat drastische snoeien vooral impact op hoe de haag er uit zal zien in de winter, wanneer het meeste blad er af valt. Als je sterk snoeide in juni, dan zal dat idd resulteren in meer zijtakjes, en in de winter geeft dat dan een leuk effect, een beetje als kant.
    maar in de zomer vormt de haagbeuk zodanig rijkelijk blad, dat je er met een beetje creatief vlechtwerk wel een heel dichte haag mee kan bereiken.
    voor de gezondheid van de haag denk ik niet dat het veel uitmaakt of je minder of juist meer snoeit, tenzij je echt gaat overdrijven natuurlijk...

    kempenzoon, ik hoop met u mee dat het in de herfst zal lukken met die haag, k kijk al uit naar t verslag!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. En je hebt er weer een lezer bij. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten