tips voor de pijpenla

Foto's zeggen vaak meer dan woorden. Daarom nog even een plaatje van mijn tuin zoals hij er vorige lente uitzag. Een gruwel voor het oog en er stond nauwelijks iets om vlinders, vogels, bijen, enz. gelukkig mee te maken. Ik heb nog een verre weg af te leggen, maar deze tips om een smalle lange tuin aan te leggen wil ik al met u delen.



Tip 1: kijk naar de lelijke dingen en zoek er een oplossing voor
De reusachtige apenverdriet en vele coniferen stonden in de weg van mijn wens een romantische tuin met heel veel inheemse planten aan te leggen. Ook ergerde ik me blauw aan het zicht op de panden en tuintjes rondom.
De vele verschillende soorten verharding (twee aan elkaar gebreide terrassen en een betonnen pad) waren een laatste pijnpunt.

Vriend en buur Gerrit hielp het betonnen pad uitbreken en ik mocht tijdens zijn verbouwing gebruik maken van een container voor steenpuin. Dat was wel een meevaller van formaat!
Voor het weghalen van de apenverdriet en de coniferen schakelde ik de hulp in van Kevin Van Wesemael, een professional.
In razend tempo deed hij de boom verdwijnen, maar wat zo nodig nog belangrijker is: er vielen geen brokken of gewonden!
Toegegeven, er kan een aardig prijskaartje vast hangen aan dit soort werkjes. Toch wil je het niet zelf doen. Beter is om voldoende offertes te laten maken (je staat te kijken van het prijsverschil!) die duidelijk vermelden hoeveel elk afzonderlijk deel van de klus kost. Je kan dan nog besluiten om de wortel te laten zitten en het hout zelf naar het containerpark te brengen of op te stoken.
Bomen die mooi timmer-of brandhout leveren worden vaak gratis gerooid. Maar van zulke soorten (beuk, eik, taxus...) luidt mijn advies: afblijven!
Voor een nieuw terras moet ik nog wat sparen. Voorlopig blijft het dus bij dromen van een verharding die aansluit bij de stijl van woonst en tuin. Ik heb blauwe hardsteen in gedachten...

Tip 2: het belang van de juiste tuinafscheiding
Wie zoals ik dicht op zijn buren woont, wilt zich allicht voor hun blikken afschermen. Een haag is de beste keuze, want het goedkoopst en meest duurzaam.
In een smal tuintje is het van groot belang om de haag smal te houden, wat de keuze wel beperkt. Liguster, haagbeuk, beuk of taxus zijn de meest geschikte soorten om smal te snoeien. Weet wel dat liguster een pak meer snoeiwerk vraagt dan de andere soorten!
Laat u zeker niet verleiden tot het planten van coniferen of laurierkers. Deze groeien echt te breed uit en worden nog lelijker dan ze al zijn wanneer de snoeischaar er in gaat.
Een groenblijvende haag heeft het voordeel een heel jaar privacy te bieden, maar is al gauw somber. Bedenk of u zich in het jaargetijde waarin bomen en struiken hun bladeren afwerpen er wel nood aan hebt afgeschermd te zitten.

Tip 3: spring verstandig om met harde materialen
In België hebben we de gewoonte om te flippen bij het minste straaltje zon. We gaan massaal aan het bbqen en leggen onszelf ook te braden. Veel tuinen worden met die gedachte ingericht. Vlak aan het huis komt een groot terras met patserig tuinset en gemetste haard of bbq. Wie een ruimer budget heeft gaat vaak ook voor het zwembad...
Echt zonde, we zitten het grootste deel van het jaar toch maar te kijken hoe mossen en groene aanslag zich op al die harde materialen vast zetten.
Kies voor een klein terras dicht bij huis, en leg wat verder uit het zicht een tweede om er die schaarse zonnige momenten door te brengen. Geef plaats aan groen, veel groen, sappig groen, fris groen, daar word je gelukkig van!

Tip 4: het ontwerp
Voor deze tip citeer ik Guy Vervoort, tuinaanlegger en vaste plantenkweker, Hoogboomstesteenweg 201, Kapellen.
"Een ontwerp is geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken. Maar de planten zijn niet ondergeschikt aan het ontwerp. Het doel wordt het best gediend door een goed compromis tussen het tuinontwerp en de beplanting. ik ben er voorstander van om zo weinig mogelijk 'dode' materialen te gebruiken. dat zijn hooguit hulpmiddelen om een evenwichtig totaalbeeld te verwezenlijken."








Reacties

  1. Zo'n apenverdriet boom vind ik echt de lelijkste boom die ik me kan inbeelden. En de vogeltjes hebben er helemaal niks aan. Ik snap niet dat er mensen zijn die zo'n onding in hun tuin willen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, veel mottiger dan de apenverdriet bestaat er niet... en toch, heel wat van mijn vrienden en mijn buurman verklaarden me zot toen ik hem liet omhakken. tssssss!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Idd een hele rare boom! Eigenlijk is hij het woord boom niet eens waard!!

    Ik kom via via toevallig op je blog terecht.Ik zal je maar meteen linken, dan kan ik je terug vinden!

    Groetjes van Thea(Thea in de vut)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. toevallig of niet, bezoek is altijd leuk hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. tip twee telt niet enkel voor mensen met buren...aan onze grond is een paardenwei zeer mooi. Toch hadden we steeds het gevoel bekeken te worden, passerende auto's, wandelaars etc, sinds enkele weken hebben we zeilen gespannen en wij voelen ons plots veel vrijer en geruster. Ik hoop dat uw boompjes snel groeien aan de kant van madame javel

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten