onverwachte vondsten

Al jaren heb ik een raar plukje diep groene slierten in den hof. Duidelijk geen gras, maar ook geen onkruid en dus bleef ik er af.
Een goede strategie, want deze ochtend ontdekte ik dat ze een mooi wit bloempje voortbrengen.
En opeens valt mijn frank. Die rare slierten achterin den hof lijken verdacht veel op de bos rare slierten die ik van Joris kreeg. Een niet al te bijzonder plantje, volgens Joris, doch erg interessant vanwege de kluit aarde die ik er bij kreeg. In die kluit barst het immers van de nuttige schimmels, die via de wortels van mijn haag over de hele tuin verspreid worden.
Ik weet niet of het bloempje nu pas bloeit dankzij deze schimmels, of omdat het zich in zijn sas voelt in de schaduw die de haag geeft, want ik heb geen naam van 't plantje en kan er dus weinig informatie over vinden. Wie helpt me?

Een andere nieuwkomer vond ik in het gazon. Het is een uiterst teer bloempje met blauwe bloempjes. Iemand een idee hoe dit plantje heet?


Toevoeging: intussen weet ik dat het witte bloempje gewone vogelmelk heet. Er bestaan bach-bloesem druppeltjes van vogelmelk, 'k moest door een hoop new-age nonsens heen surfen om wat meer te weten te komen over dit plantje...
Het is niet bedreigd in Belgiƫ, maar toch eerder zeldzaam. Het voelt zich goed in halfschaduw en grasland. Als het een paar jaar op dezelfde plaats staat gaat de bloei achteruit, dan helpt het om de bolletjes even te storen. Wellicht zijn ze in mijn tuin weer gaan bloeien nadat ik ze bij het aanplanten van mijn haag dooreen geklutst had.
Ik ben erg blij met mijn gewone vogelmelk, maar de meneer van de gevaarlijke planten blog heeft er geen goed woord voor over. Tsssss!

Reacties

 1. Het blauwe lijkt me Veldereprijs. Ben zeker geen expert maar ik denk dat er hier hetzelfde staat rond de haag en als ik mijn determinatieboekje goed gebruik is het dat denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai, die is er precies echt bang van...

  "Het directe gevolg van het onverhoeds opeten van delen van de gewone vogelmelk..."

  Onverhoeds opeten? Lijkt me moeilijk tenzij je nog in je orale fase verkeert...

  Schoon bloempje, gewoon niet maaien als het in het gras staat dus. En dat blauw is idd ook een lieftallig klein bloempje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. die gevaarlijke planten meneer houdt wellicht aleen maar van plastieken bloemen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten