daslook

In onze streken is de daslook (Alium ursinum) een vrij zeldzaam plantje, in Nederland is het zelfs wettelijk beschermd.
Bij mijn vader, die in Polen woont, groeit het echter als onkruid. Wanneer we er op bezoek zijn, krijgt één van ons elke ochtend opdracht om er wat blaadjes van te knippen. Deze worden over het broodbeleg gesnipperd, over gekookte aardappelen gedaan of in slaatjes verwerkt.
In tegenstelling tot de gewone look gaat je adem er niet van ruiken. Mooi meegenomen, want daslook is een erg gezonde smaakmaker. Het plantje heeft een zuiverende werking op bloed en lever. Het is aangeraden om de daslook te gebruiken alvorens hij gaat bloeien, bijvoorbeeld in een voorjaarskuur.
In april verschijnen er mooie witte bloemetjes aan de plant, maar het uienluchtje maakt ze ongeschikt als snijbloem. Mij niet gelaten, want het is een fijne plant om in de tuin te hebben omdat hij katten op afstand houdt.
Geef de daslook een plaats in de schaduw, met zijn voeten in vochtige en kalkoudende grond. Onder bomen of struiken voelt hij zich in zijn sas. Bij mij heeft hij een plaats gekregen onder de haagbeukhaag die hem tegen direct zonlicht beschermt.

Ik liet mijn vader wat plantjes meenemen uit Polen, ze staan toch met hopen in zijn tuin. Hier haal je ze best niet uit de natuur, daarvoor groeit hij bij ons te zeldzaam. Bij de gespecialiseerde kwekers vind je ze ook, erg duur zijn ze trouwens niet.
Ik kwam ze tegen op de floralien bij kruiden Claus uit Kruishoutem, maar ook Joséphine Dekker (narcissen@live.nl) biedt ze aan.


Reacties

 1. Die foto erboven van daslook? Schoonbloempje nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. schoon bloempje, maar bij mij staat het nog maar net in de knop. in Polen komt de natuur wat later op gang dan bij ons...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Staan ze er ondertussen al wat frisser bij?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wil je een ganse berg bedekt met Ha-en daslook zien?
  Boek een week-end www.pensionlenno.be

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De typische Badische daslook-Knöpfle.
  Dit heb je nodig:

  * 100 gram bloem
  * 4 eieren
  * 1 snuifje zout
  * 1 bosje daslook

  Bereiding: de bloem en de gehakte daslook samen in een schotel doen, een putje maken en daarin de eieren breken. Het geheel glad mengen en dan een half uurtje laten rusten.

  Doe het deeg in een groot vergiet en laat het in kokend zoutwater druppelen - als het deeg niet snel genoeg druppelt, kunt u het er ook doordrukken. De knöpfle zijn klaar als ze aan de oppervlakte drijven.

  Ik heb dit recept zelf nog niet uitgeprobeerd, maar misschien kan jij ons op de hoogte houden van het resultaat...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten