donderdag 26 januari 2012

van de lekstok en het theelichtje

Ik zou zo graag nog eens kunnen uitpakken met een verslag over een grote verandering in de tuin, maar om één of andere reden (baby?) schijn ik er maar niet toe te komen om nog veel te tuinieren.
Dan maar schrijven over de kleine dingen, in de hoop dat die laatste 5 of 6 lezers niet ook afhaken.
Vandaag was dat het opkuisen van de ton met onkruid die al 4 maanden voor mijn deur stond te stinken. En passant plukte ik nog wat zwerfvuil weg uit de voortuin (de lekstok en het theelichtje uit de titel) en veegde ik de stoep. Wat een prestatie, ik mag mezelf wel op de borst slaan nu!
En dan ga ik nu vlug afwassen, voor die baby weer wakker wordt.

dinsdag 24 januari 2012

olapola!

Kijk eens wat ik deze ochtend in de tuin aantrof: longkruid, nu al! Eigenlijk is dat wel tof, die opwarming van de aarde :-)

vrijdag 20 januari 2012

meelopenAnnetanne lanceerde het idee om elke eerste dag van de maand de tuin in te gaan en een foto te nemen van eenzelfde plekje, een jaar lang. Een idee waar meteen heel wat anderen voor gewonnen waren, hoe leuk! Zowel mijn voyeuristische als exhibitionistische trekjes worden er helemaal door aangesproken.
De prijs van de mooiste tuin geef ik voorlopig aan Menck. Ga zelf maar eens kijken, knap hoe die er in geslaagd is om iets te maken dat ook in de winter aantrekkelijk is om naar te kijken. Zou hij hulp gekregen hebben van een ontwerper, vraag ik me dan af. Stonden er daar al mooie en volgroeide planten of is hij al heel lang aan die tuin aan 't sleutelen? Ach wat ben ik toch een nieuwsgierige tante.
Schunsland en Thea doen voorlopig nog niet mee. Twee vrouwen uit het Hollandse die regelmatig plaatjes posten van mooie planten uit hun tuin, en die me razend benieuwd maken naar meer. Ik wil die hele tuin zien! Misschien komt dat nog. Want 't is een aanstekelijk idee. Als een virus verspreidt het zich onder de tuinbloggers, net als die zadenruil van hoow.
Benieuwd of 2012 nog meer goede ideeën brengt.

P.S. ik koos ervoor om de maandelijkse foto's te nemen in het deurgat van de voor- en achterdeur, 't regende te hard...
En dat er nog niet veel te zien is, daar hebt u gelijk in. Dit is een jonge tuin. En dat er een lelijke brievenbus en een lelijk terras/wandelpaadje liggen, dat weet ik ook. Sponsors (brico, gamma, bouwmaterialen Verhelst...) mogen zich nog steeds aanmelden!

vrijdag 13 januari 2012

vreemd


Dat we een vreemd tuinjaar achter de rug hebben, was al op zowat elke tuinblog te lezen. En toch kijk ik er van op dat de crocussen al massaal in knop staan (onderste foto) terwijl de meeste sneeuwklokjes nog maar net komen piepen (boven).

woensdag 11 januari 2012

verlangen naar de lente
Door het verschijnen van de eerste sneeuwklok, begon ik te verlangen naar de lente.
Ik loop nu elke ochtend met een hernieuwd enthousiasme door de tuin, om te kijken of er nog meer klokjes zijn uitgekomen. Dat is telkens goed speuren tussen het afgevallen blad van de haag. Ik laat dat gewoon vallen waar het valt. 't is beter voor de bodem en minder vermoeiend voor mij, een win-win situatie noemt men zo iets.
De lenteklokjes (bovenste foto) zijn weer van de partij. Niks wat me meer deugd doet, want ze hebben de naam erg moeilijk te zijn.
De bostulp (tweede foto) hoefde van mij niet nog een keer te verschijnen. Ik vond ze maar een miskoop. Te groot en te puntig en vooral te geel. Lelijk geel.
Ik zocht er een nieuw plekje voor, hopelijk staan ze daar beter en vind ik ze dit jaar minder afstotelijk.
Het is een beetje raar om naast die aankondigers van de lente, de cyclamen (onder) nog steeds te zien bloeien. Die zijn trouwens ook al aardig vermeerdert sinds ik ze aanplantte, amper twee jaar geleden. Daar ben 'k erg blij om, want naast een luie tuinier, ben 'k ook een gierige tuinier. Planten die zichzelf uitzaaien of die verwilderen, daar word ik echt gelukkig van.