vreemd


Dat we een vreemd tuinjaar achter de rug hebben, was al op zowat elke tuinblog te lezen. En toch kijk ik er van op dat de crocussen al massaal in knop staan (onderste foto) terwijl de meeste sneeuwklokjes nog maar net komen piepen (boven).

Reacties

  1. Tot gisteren dacht ik ook, dat de krokussen veel vroeger waren dan andere jaren... Tot ik ontdekte dat ik vorig jaar - ja, in die lange koude winter - ook al een bloeiende krokus fotografeerde op 16 januari.

    (Van de andere kant: ook mijn sneeuwklokjes doen raar dit jaar... of beter: ze bloeien niet, omdat één of ander 'beest' - de meeste suggesties zijn 'woelmuizen' of 'slakken' - ze half weg eet...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben ook eens gaan kijken tussen mijn oude foto's, en ontdekte dat het niet alleen een gevoel is, de krokussen staan iets vroeger dan anders in bloei, en dat ze voor de sneeuwklokjes verschenen is ook al bizar.

    wat betreft de sneeuwklokjes, ik kreeg ooit de tip om ze op 10 cm diepte te planten, daar staan ze veiliger tegen plaagdieren. af en toe een handje vinasse (of zo iets) van ecostyle zou ook helpen om ze in topconditie te houden. en als laatste, onder een bladverliezende haag voelen ze zich het best. nu ze in blad staan, is het de ideale moment om ze te verplanten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sommige krokussen zoals de Siberische crocus (Crocus Sieberi) bloeien heel vroeg in januari, Bij mij staan ze altijd in de sneeuw. Dat is heel normaal. De fijne Boerenkrokus( of sierlijker elfenkrokus genaamd)doet altijd een wedstrijdje met de sneeuwklokjes wie het eerst verschijnt. Ze staan samen prachtig afgebeeld op de cover van het must have tuinboek 'Tuinieren met stinzenplanten'/ de vreugde van een vroege lente. Maar toch is het waar, ik heb late en vroege crocussen en ook sneeuwklokken staan en de late zijn vroeg en de vroege later. Alles is wat door elkaar geschud! Wat vraat en ziektes betreft heeft Hilda gelijk, wat dieper planten maakt dat de planten wat meer moeite nodig hebben om boven te komen maar op termijn zijn ze beter bestand tegen schimmels, narcisvlieg of woelmuizen. Tot mijn grote gruwel ontdekte ik een kwaadaardige schimmel in mijn sneeuwklokjescollectie! Aaaah gelukkig was ik er vroeg bij en leerde ik als beginnend galanthofiel dat sneeuwklokjes heel erg gedraineerd moeten staan, klei is goed maar dan erg gedraineerd. Ik had dan blijkbaar wat teveel klei toegevoegd omdat mijn tuin op zandgrond ligt. In zeer natte winters/voorjaren zoals nu ligt schimmel altijd op de loer! Ik was er gelukkig vroeg bij en heb de besmette sneeuwklokjes naar de voortuin geband met een huis tussen hen en mijn dierbare collectie! Galanthofielen die woelmuizen in de tuin hebben planten hun dierbare (en dure) sneeuwklokjes in vijvermandjes met wat kippengrit of fijn grind op de bodem. Ik heb dat hier en daar gedaan en ze doen het er uitstekend in!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten