na de droogte


Tijdens de droogte van het voorjaar had het niet veel zin om nog te willen tuinieren. Zaad kwam niet tot kiemen en jonge plantjes in leven houden was onbegonnen werk of leverde een gepeperde waterrekening.
Ik probeerde wel nog wat, maar het resultaat viel nogal tegen. De akeleien tonen bruin blad, de dahlia's staan nog maar 15 cm hoog en de pompoenen willen maar niet aan de groei. De camelia en de oleander schijnen de geest te hebben gegeven.
Alleen de zonnebloemen en de tomaten (buitensoorten die ik uit Beervelde meebracht) floreerden. Toch nog iets dat goed ging.Gelukkig remde het gebrek aan regen d
e groei van het gras ook wat (helaas niet zonder eerst ros te kleuren) maar kijk, intussen staat het er weer frisgroen bij.
Onkruid wieden kostte ook geen moeite tijdens die eerste weken van het voorjaar, heel af en toe schoffelde ik een beetje en dat was het. Nu het terug regent, schiet dat allemaal de grond weer uit. Ergerlijk is vooral de grassoort die vlak boven de wortel afbreekt als ik hem uit probeer te trekken. Spitten lukt niet meer vlot, mijn buik begint echt in de weg te zitten, en ik wil niet dagelijks staan schoffelen. Hoog tijd om nog eens langs de fietsenwinkel te gaan voor een lading golfkarton. Gewoon over het onkruid leggen en wachten tot dat helemaal verteert. 't ziet er niet uit, maar 't spaart een hoop werk. Uiteraard lukt dit kunstje van luie sjarel het best wanneer het onkruid nog niet te hoog staat.


Reacties

 1. Mijn oleander zag er twee jaar geleden krek hetzelfde uit. Ik heb hem op een paar cm van de grond afgesneden, en continu goed vochtig gehouden. Hij is er weer helemaal door gekomen. Wel doen vóór hij helemaal uitgedroogd is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die oleander van mij staat te bloeien ;-) Ik ontdekte zelfs dat ik een witte en een roze heb in dezelfde pot! Eigenlijk vreemd dat die van jou het niet goed doet want in de Provence staat het vol met oleanders en die hebben geen probleem met het droge klimaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vermoed dat de oleanders in de provence toch af en toe een geutje water krijgen van hun eigenaars, en wellicht had ik er ook goed aan gedaan om hem deze winter binnen te houden... soms ga k wel erg ver in het verwaarlozen van mijn planten.
  hopelijk komt het met de tip van bart nog goed, k ga dat nu zeker proberen, onder het motto baat het niet dan schaadt het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oleanders zijn behoorlijk vochtbehoevend, elke dag gieten is zelfs geen overbodige luxe. Zolang de wortels niet volledig uitgedroogd zijn kan hij weer uitlopen, maar het kan wel een hele tijd duren! Dus niet laten uitdrogen, en niet te snel de moed opgeven. (zie ook http://eigenwijzetuin.be/2009/08/25/iepiepoera/)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Hilda,
  Ik heb net je blog ontdekt. Tof!!! Ik ga hier dringend wat meer tijd doorbrengen :)

  Wat betreft de tuin: een heel herkenbaar verhaal. In het vroege voorjaar hebben we hier wat struiken ed. geplant. Alles leeft nog, maar daar blijft het dan ook bij. De moestuin, daar ben ik dit jaar gewoon niet aan begonnen. Veel te veel andere plannen en geen zin om iedere avond weer zitten water te geven, onkruid wieden, ... .

  Dus, ik geniet dit jaar van het zwoegen van anderen :)
  Succes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ha, nieuwe lezers zijn altijd fijn!
  de winter en de lente waren idd zwaar voor de tuin, maar wie weet krijgen we een goeie zomer... een mens mag dromen hé

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja je hebt wel de pech met dit weer, eerst erg droog, en dan bijna elke dag regen.
  Wist je dat als je op zandgrond zit...je elke week moet sproeien?
  En dat levert idd gepeperde water rekeningen op..

  Jij vraagt je af hoeen waarmee ik al die rozen vombinerr, ik zal het er voortaan bij zetten, met welke planten/kleuren ze gecombineerd worden,
  want ik heb geen overzichtsfoto's, dat kan ik hier bijna niet gemaakt krijgen, of ze zijn niet mooi, en niet mooie foto's ...tja die plaats ik natuurlijk niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik zit hier niet op pure zandgrond, maar veel scheelt het niet, en toch giet ik niet met regelmaat. uit principe, maar ook omdat ik nu even geen emmers meer kan tillen (iets te zwanger)
  't gaat al een paar jaar goed op die manier, maar die oleander was al verzwakt uit de winter gekomen (niet binnengehaald) en de camelia ook, want die had 'k in de herfst verplant... spijtig, maar 'k ga ze nog niet weggooien, wie weet komt het toch nog goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Amaai, ik zou je tuin bijna niet meer herkennen... Je bent er precies iets moois van aan het maken

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ha Tom, wat een leuke reactie! 't is ook een beetje uw verdienste, zo blij dat gij de tegels en die lelijke wasdraadpalen hielp uitbreken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten