timing is alles


Hoe kaal de tuin er bij ligt, valt pas echt goed op wanneer je hem van een afstand bekijkt. Er moet nog flink wat bij geplant worden en wat er al staat, kan dringend een groeispurt gebruiken. Een handje mest hier en daar zou wel kunnen helpen, maar om de juiste dosis op het juiste moment bij de juiste plant te krijgen, moet je een halve chemicus zijn. Niets voor mij dus...
Bij pogingen uit het verleden om bij te mesten, kreeg 'k wel snel grote planten, maar deze hadden opmerkelijk meer last van ongedierte en legden sneller het loodje in periodes van droogte of vorst. Nu moeten de planten het zonder doen en probeer ik gewoon wat meer geduld op te brengen.
Meteen volwassen planten aankopen en dat in grote hoeveelheden, is wegens geldgebrek nog steeds geen optie. 'k probeer me wat te troosten met de gedachte dat het toch een wonder is om de tuin jaar na jaar te zien veranderen, maar de waarheid is dat mijn tenen soms krullen van jaloezie wanneer ik tuinen zie met volgroeide bomen, struiken
en hagen.


Vlak boven de grond valt er gelukkig al veel meer te bekijken. De madelieven zien er zo lieflijk uit dat ik besluit om de grasmaaier nog even in de schuur te laten. Wat verder hebben de crocussen zich naar de zon opgericht. Perfecte timing is dat, zo op de eerste dag van de crocusvakantie. 'k ben benieuwd of de paasbloemen (narcissen) zich ook zo strak aan de planning zullen houden.

Reacties

  1. Mijn vorig klein tuintje stond heel vlug nogal vol met eenjarigen. Die groeien vlug en geven toch ook best wat volume tot de vaste planten wat groter zijn.
    papavers, vingerhoedskruid, zonnebloemen, cosmea,..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik wil je best wel wat zaadjes opsturen van die eerste twee. Vooral van het vingerhoedskruid heb ik veel en veel teveel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. jajaaja, vingerhoedskruid, dat interesseert me wel, en k stuur u met veel plezier een retoertje: kaasjeskruid, nigella en tomaten (k heb nog dingen, maar k weet die niet van buiten)
    regelen we de ruil verder per mail? hilda_vh@yahoo.com
    groeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. als bemesting echt een probleem is kan de bodemkundige dienst (BDB Heverlee hier 50m verder) daar wel een op maat geprikte analyse voor uitschrijven (nog relatief bij prijs dacht ik) - huiscompost en dat komt allemaal in orde ;-) (hoewel dat niet noodzakelijk rijk is aan voedingsstoffen, integendeel)

    dat van de paasbloemen hoop ik met je mee maar ik heb ze eergisteren pas in de grond gestoken - ze lagen met z'n 250 al van in december te wachten, ben benieuwd of er nog iets van komt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. zo'n bodemanalyse zit al jaren in mijn hoofd, maar 't komt er niet van, en omdat de meeste planten er toch alleen maar mooier op zijn geworden nu k niks meer strooi, laat ik het maar zo. wel gaat er zo af en toe wat zelfgefabriceerde compost op de bodem en strooi ik mijn grasmaaisel tussen de planten. en bij aanplant flink wat cocopeat van ecostyle, k vind het aan de prijzige kant, maar t is supergerief.
    ik was te laat met mijn anemonen, k ga die toch nog niet direct weggooien, maar snel eens uitplanten, t is mooi weer vandaag! en dan maar duimen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit jaar staat in de Peter Nijssen bijbel iets waar bosanemonen verzamelaars van gaan kwijlen! Jaja galanthofielen zijn niet de enige of worden zelfs anemofielen na de sneeuwklokjes! Namelijk: Namelijk Anemone nemorsa 'Hilda' is een ONVOORSTELBAAR rijk bloeiende soms dubbel bloeiende vorm van de bosanemoon die ooit in het wild gevonden is in Denemarken in de buurt van Slagese. Perfect voor verwildering!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten