timber bis!

Mijn zus krijgt heel binnenkort een baby, en daarom is mijn vader nog eens naar huis gekomen, ook al is het in lenno (zijn gastenverblijf in Polen) nog zo druk. Sommige zaken hebben nu eenmaal voorrang.
Stampertje of de opvolger, zoals we het kindje tot nog toe genoemd hebben, laat al dagen op zich wachten. Trappen lopen, pikant eten en die andere ouderwetse middeltjes halen niets uit, de kleine garnaal weigert er uit te komen.
En omdat mijn vader toch niet kan stilzitten, en ook wel een beetje omdat ik er al maanden over zeur, is hij mij
n berk komen omzagen.
In geen tijd was de klus geklaard, wat niet zo verwonderlijk is, hij deed het al ontelbare keren eerder.
Hele berkenbossen waren opgeschoten op zijn gronden, die sinds de val van het communisme niet meer bewerkt of begraasd werden. Alleen maar berken, dat is een verschraling van de begroeiing, en dus niet zo'n beste zaak voor de biodiversiteit. Weg dan maar met die handel.
Nu hebben we bossen met diverse bomen en ondergroeiing, struikengordels en bloemenweiden en hooiweiden en alles wordt met veel oog voor het milieu bewerkt (niet hooien in het broedseizoen en zo).

En dat loont, want elk van mijn bezoeken (hoe kort ook) had iets van een wildsafari. Everzwijnen, vossen, dassen, fretjes, herten, adders... 't krioelt ervan in onze Poolse tuin.
Bon, 'k ben aan 't uitweiden, terug bij de les nu.
Het berkje ging vlot tegen de vlakte en liet zich gemakkelijk in openhaardgrote stukjes zagen. Het schijnt dat hout bij verbranding nooit meer CO2 vrijgeeft dan het ooit opnam, op voorwaarde dat het voldoende lang gedroogd werd. Iemand die dat kan bevestigen of ontkennen?








Reacties

  1. Ereherstel voor de berk!
    Dat uw berkje omgezaagd werd is zeker geen erg.
    Maar ik wilde even meegeven dat de berk al vanaf de ijstijd een nuttige inheemse boom is in Europa. Het is namelijk een pionier. Dus echt een zonneklopper, in een gesloten oud bos komen nauwelijks berken voor. De berk luidt het begin naar de verbossing in. Daarom moet een berk op de hei, in uw tuin en bij uw pa eruit. Om de openheid te bewaren. Dat kan inderdaad goed voor de biodiversiteit zijn, maar bij biodiversiteit hoort berkenbos ook thuis, als er in Polen berkenbossen van die aard zat zijn is het dus niet erg.
    Maar misschien moet je toch even iets positiefs over de berk posten. Er zijn namelijk al zoveel berkenhaters...
    Berken bieden enorm veel levensvoorwaarden voor nuttige insekten, vogels en andere dieren die horen bij een fase naar de ultieme climax van de natuur: Het oerbos. In een dicht berkenbos komen graag allerlei zangvogels voor, die dan weer verdwijnen als het een echt bos wordt. Een enkele berk op de hei is dan weer geliefd bij de veldleeuwerik of de boomvalk.
    Biodiversiteit is dus vooral verscheidenheid en gelaagdheid en zoveel mogelijk natuurfasen naast elkaar hebben in tijd en ruimte. Dus als er de ruimte voor is, is het nuttig van bijvoorbeeld niet alles in één keer te kappen, maar een stuk, beste is zelfs dat er altijd een stukje verbossing ergens kan zijn op een domein, dat dan eventueel later gekapt wordt en een stuk oud bos dat men met rust laat.ik maar zeggen..:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh, maar 't is geen kwestie van berkenhaterij (bij mij misschien wel, maar toch niet bij mijn pa).
    60 hectaren grond is best veel om als man alleen om te hakken, en dus blijven er altijd wel wat bosjes over, of krijgen ze kans om opnieuw op te schieten...
    alleen is het zo dat de Poolse situatie heel erg verschilt van de onze. de landbouw lag daar zo goed als 20 jaar stil, de kosten waren er hoger dan de winsten, en nu hebben ze heel veel bossen, en nog nauwelijks velden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In onze tuin staat ook een berk. Hij mag blijven want hij zorgt voor veel groen en verstopt de achterburen. Veldleeuwerikken en boomvalken heb ik nog niet gezien, zo ook geen zangvogels en nuttige insecten. Maar dat kan nog komen, niets is zeker. Al zit ik eigenlijk niet te wachten op een oerbos of heide in mijn tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij ons staan een paar berken, ene zonder blad dus dood als een pier, maar wel heerlijk vertoeven voor onze bonte specht, en vogelhuisje, ook vol zwammen... eeuwig gaat hij niet blijven maar nu genieten we er volop van.
    Hoe is't met de zus? Voetenmassage zou ook helpen omop gang te brengen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ben ook wel pro berk maar dat zal misschien een (raar) gen uit de kempen zijn ;-) zowat elke meerstammige, of bv. de B. albosinensis daar kunt ge toch nie echt tegen zijn (jaah, niet inheems die laatste, maar wel vetkoel... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. allé, toch liefhebbers voor de berk, Joris zal het graag lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. weet je welke struik ik wel echt haat en met plezier in alle Vlaamse tuinen zou omzagen: DE PAPLAURIER!! Dat mottig jaren 70 overblijfsel, waar hagen mee gevuld werden...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. gij moogt de paplaurier met plezier omzagen en ik zal hem dan met veel liefde door de shredder halen...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ge hebt toch iets van uw vader, liefde voor natuur gaat door de machine! ;-)
    hahaha Maar ik doe gaarne mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. niets kan bij verbranding meer CO2 afgeven dan het ooit opnam, dus ook je berk niet. Shitakes groeien goed op berk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. joepie, nu kan ik het echt zonder schuldgevoel in de open haard zwieren (allé, best eerst nog een jaartje laten uitdrogen...)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten