pompoen verwerken


Deze pompoenrisotto heb ik zonet uitgeprobeerd en goed bevonden. Meer zelfs, het is de beste risotto die ik ooit proefde. Ik heb de knoflook er wel uitgelaten, om redenen die weer alleen met intimi gedeeld worden :-)
Op het laatste deed ik er wel nog een beetje verse koriander bij, een beetje voor de kleur, maar vooral voor de smaak. Koriander en pompoen zijn voor elkaar geboren.

60 gr boter, 1 el olijfolie, 700 gr pompoen in stukjes van 2 cm, 1,25 l kippenbouillon, 6 sjalotten, 4 teentjes gehakte look, 200 gr risotto rijst, 160 ml droge vermout, 60 gr mascarpone + extra voor het serveren, parmezaan.

Verwarm de helft van de boter en de helft van de olijfolie en bak hierin gedurende 8 a 10 minuten de pompoen tot die begint te karameliseren. Neem de pompoen uit de pan en blus met de bouillon, aanbaksel met een houten lepel los roeren en de vloeistof laten opkoken. Bouillon zeven en opzij houden. Maak de pan schoon en smelt de overblijvende boter en olie op een laag vuur. Fruit de sjalot en knoflook 5 a 10 minuten, voeg de rijst toe en roer 1 minuut. Nu mag je de vermout toevoegen en dit laat je 2 a 3 minuten koken tot de vloeistof is opgenomen. De pompoen en 250 ml bouillon voeg je toe en laat je op zacht vuur inkoken. Als de vloeistof volledig door de rijst is opgenomen, voeg je weer bouillon toe, telkens met 250 ml per keer. Na ongeveer 25 minuten is de rijst beetgaar en heeft hij de kleur van de pompoen opgenomen. Nu mag je de mascarpone en de parmezaan er bij voegen en is het gerecht klaar om geserveerd te worden.

Smakelijk!

Reacties

 1. en daarmee gaat dezeke ook weer een paar posities hoger op 'den todo' ;-)
  risotto altijd lekker, ik maak het alleen al om de vermouth/martini/... op de legumekes te mogen gieten - altijd zorgen dat je dan met uwe neus boven de pan hangt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. t is echt heel erg het proberen waard, gisteren heb k het nog eens klaargemaakt voor mijn beste vriendin (toch een uiterst kritisch wezen) en die vond het ook erg lekker.
  wel geen zoete martini gebruiken, en dan maar dampen boven de pot ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nee, zoet + zoet is mierzoet (of bij gebrek een beetje balanceren met citroenen en/of limoenen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten