Achter in de tuin heb ik een kroosje staan. Een cadeautje van vriend Joris, die er zelf ooit enkele van iemand gekregen had. Zo schijnt dat te gaan met kroosjes, want in het tuincentrum zijn ze niet zomaar te vinden.
't is een plant die weinig gekend is en waar bitter weinig informatie over te vinden is. Ik schreef eerder al dat hij eerst door de kruisvaarders werd meegenomen uit klein-Aziƫ, maar de Romeinen kenden de plant ook al en plantten hem overal in de door hun bezette gebieden.
Het kroosje is het meest oorspronkelijke type pruim, maar wordt toch nog zelden in het wild aangetroffen. Op oude boerenerven, ergens in een vergeten hoekje willen ze nog wel eens gevonden worden. Daar werden ze, ondanks de erg kleine vruchten, toch gekweekt omdat er uiterst smakelijke confituur van kan gemaakt worden.
Die info heb ik uit het boek: inheemse bomen en struiken uit Nederland en Vlaanderen (herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik) door Bert Maes. Een must-read voor elke plantenfreak met een bezorgdheid over de verarming van de natuur. Steeds meer oorspronkelijke soorten worden zeldzaam of verdwijnen, en dat is jammer, want autochtone planten blijven het best aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. Ze bieden dan ook de grootste gastvrijheid aan allerlei organismen, van schimmels en korstmossen tot insecten en vogels.
Dit is zeker geen pleidooi om alle exoten of veredelde soorten uit de tuin te bannen, daarvoor verlenen ze te veel charme, vind ik. En van fundamentalisme heb ik nooit gehouden.
Maar als iedere tuinbezitter nu eens plaats zou maken voor een paar dingen van bij ons, het zou al een groot verschil maken.
Weg met al die steriele tuintjes van twaalf in een dozijn, we hebben in onze achtertuinen een grotere oppervlakte ter beschikking dan in alle natuurgebieden samen, laat ons er maar eens nuttig gebruik van maken.
De foto's maakte ik op verschillende tijdstippen van mijn kroosje, helaas nog geen beelden van de bloei, daarvoor is de plant nog te jong. De laatste foto maakte ik in Joris' tuin, zo heeft u meteen een idee van hoe een volwassen exemplaar er uit ziet.
Leuk.
BeantwoordenVerwijderenIk heb hem nooit gezien,of misschien toch wel. Zijn de vruchten erg klein? Ongeveer maar kers??
Zal eens even kijken bij google.
Groetjes Thea
hej thea, de vruchten zijn wel een tikkeltje groter dan die van een kers, maar niet zo heel veel. met een paarse huid en geel vruchtvlees, en een heel lekkere smaak, de moeite!
BeantwoordenVerwijderenHej Hilda! Uw kroosje ziet er al kei gezond uit!! Een buurvrouw van me is met het andere kroosje gaan lopen, ze is er superblij mee, ze heeft Oosterse roots en het herinnert haar aan de bloesemfeesten van haar land. Niet slecht voor een Oervlaamse struik he?
BeantwoordenVerwijderenhey Joris, ik wacht elke lente met spanning op het verschijnen van een eerste bloemetje, tot nog toe vergeefs... hopelijk komt het er deze lente van!
BeantwoordenVerwijderen