zonnebloem




Wij hadden vroeger de gazet van Antwerpen in huis. En elke zomer was het weer van dat. Een lezer stuurde een foto op van zijn guinnessboekwaardige zonnebloem, waarop een andere lezer liet weten dat zijn zonnebloem nog groter was, waarop uiteindelijk de redactie liet weten dat het nu wel eens moest ophouden met die bloemen. Er zou geen reporter meer ter plaatse gestuurd worden, zelfs in de komkommertijd heeft een krant wat beter te doen, schrijven over pompoenen bijvoorbeeld.
Mijn zonnebloemen zouden nog niet in
de zondagskrant geraken, met hun schamele 4 meter, maar ik vind ze toch heel indrukwekkend. Spontaan zijn ze uitgezaaid, ik had de bloemen naast de composthoop gelegd met het idee dat vogels er tijdens de winter wel eens een lekker hapje aan zouden kunnen hebben.
Er staan twee soorten, de kleinere exemplaren bevallen me best. Die staan al mooi in bloei, en laten zich t
ot prachtige boeketten verwerken.
Iedereen die dit blog al een tijdje volgt, weet dat ik aan een ecologische tuin werk. Zo'n tuin
is meer dan het bannen van chemicaliƫn. Je kiest ook voor een beplanting die aangepast is aan de streek en de bodem, met het idee dat allerlei diertjes er een veilig onderkomen kunnen vinden.
Bloemen zijn bij voorkeur enkelbladig,
omdat insecten zo vlotter aan hun voedsel raken.
Toch ben ik er voorstander voor om ook wat sierbloemen te zetten die louter moeten dienen om mooi in een vaas te passen. Van niets fleurt de huiskamer zo op als van een bosje snijbloemen. De boeketten die je in de winkel koopt hebben echter een ongelooflijke impact op het milieu. Door zelf snijbloemen te groeien, belast je de natuur een stuk minder, ook al zet je steriele bloemen waar geen hommel of vlinder wat aan heeft.




Reacties

  1. Het was me op de vorige foto al opgevallen dat ze zo groooooooot waren.
    Pas maar op dat de boomchirurg niet nog een keer moet komen om ze om te zagen...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten