maandag 23 mei 2011

hokkaido


De hokkaidopompoen die 'k nu al een paar weken op de vensterbank in leven hou, heeft een plek gekregen achteraan in mijn tuin.
Ze staat met haar voeten in compost van eigen kweek. Daar schijnen pompoenen van te houden.

Vorig jaar had ik een pompoen staan die 'k bij aveve kocht. Er groeide één kanjer van zo'n kilo of acht aan, die 'k tot soep en risotto verwerkte. Acht kilo pompoen, dat komt al snel de oren uit, en daarom zocht ik naar een soort die kleinere vruchten draagt. Zo kan de oogst over een hele winter gespreid, gegeten worden. Want pompoenen die niet aangesneden worden, bewaren erg lang.

woensdag 18 mei 2011

kabouters

Eerst dacht ik dat ik bezoek had gekregen van sluikstorters, maar toen zag ik dat het de kaboutertjes geweest waren. Het paadje achter mijn tuin is helemaal onkruidvrij gemaakt. Kijk eens hoe proper!


dinsdag 17 mei 2011

border tussenstand


Een half jaar geleden zag mijn tuin er zo nog uit, maar intussen heb 'k flink wat graafwerk achter de rug en is er heel wat bij geplant. Stilaan krijgt de architectuur van de tuin ook wat meer belang. 'k heb nu een paar strak afgelijnde borders die mee voor structuur zorgen en een vaag idee van waar ik ooit nog wat heesters en groenblijvende planten kwijt wil. Die zijn nodig om ook in de herfst en winter voor een aantrekkelijk beeld te zorgen.
Een vijver of poeltje in mini-formaat zou ik ook nog willen.
'k heb hier ergens een oude cementkuip slingeren die ik ervoor zou willen gebruiken. Er hoeven geen vissen in te kunnen overleven, wel een paar waterplanten, en ik wil niet met een pomp werken. Geen idee of wat ik wil ook uitvoerbaar is. Tips zijn zeker welkom!


maandag 16 mei 2011

over plantenbeurzen

Ik heb een zwak voor plantenbeurzen, omdat je er geholpen wordt door echte liefhebbers en omdat je er de dingen vindt die het tuincentrum niet heeft.
Een beurs die uitblinkt in wilde en inheemse planten, is die van natuurpunt in Gent. Je vindt er de beste soorten om veel vlinders, bijen, zweefvliegen en ander leven naar je tuin te lokken.
't is een kleine beurs, wat niet zo erg is, want zo heb je nog wat tijd om door de Bourgoyen te wandelen of iets te drinken tussen de dreadlocks en sandalen-mensen.

Heel anders gaat het er aan toe in Beervelde, waar exoten en cultivars wel toegelaten zijn, iedereen een stuk fraaier uitgedost is (op geen enkele andere plantenbeurs zie je zoveel Chanel en Delvauxhandtassen) en je honderden standhouders vindt. Een wandeling door de aanpalende kasteeltuin zit er niet in voor wie iets van de beurs wilt zien, zo groot is het er.
In Beervelde kocht ik me ziek aan kruiden en deze ouderwetse dahlia's. Die van vorig jaar zijn de winter niet doorgekomen omdat ik ze niet juist bewaard had, en dus moest ik er wel nieuwe aanschaffen. Hopelijk gaan ze er uit zien zoals op de verpakking, dat is altijd spannend.

dinsdag 10 mei 2011

border


Haast alles wat aan de vorige bewoner deed herinneren, is eindelijk afgebroken, uitgegraven of aan het zicht onttrokken. De haag is ook goed vertrokken, over een paar seizoenen kijken de buren niet meer binnen. Alleen het terras blijft een doorn in het oog en de tuin moet nog aangekleed worden.
Met dat laatste ben ik nu druk in de weer. 'k spit en graaf alsof mijn leven er van af hangt. Schuif met de planten die er al stonden en zoek een plaats voor nieuwe exemplaren. 'k ging eigenlijk niks meer bijkopen, alleen nog ruilen of zaaien, maar 'k ben toch weer gezwicht voor al het moois van Beervelde...
Veel kan 'k wel nog niet laten zien, mijn buik dwingt me tot een slakkentempo en 'k ben ook nog niet aan zaaien toegekomen. Even geduld nog, maar intussen toch al een voorsmaakje.